logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları – III: BELÇİKA KRALLIĞI BELÇİKA KRALLIĞI (2009-2011) | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
18/09/2020 - Viewed 3237 times

 

 

Belçika Krallığı, Büyükelçi olarak görev yaptığım dördüncü ve son ülke. Avrupa Birliğinin kurucu üyesi Belçika’nın küçük bir ülkeden tahmin edilenin ötesinde bir yumuşak güç yansıtımına sahip olduğunu göz önünde tutmakta yarar var. Bu küçük ülkenin önemli ekonomik ve ticari bağlantıları olması, refah düzeyinin yüksekliği, uluslararası ilişkilerde de dikkate alınır merkezi bir konumda olmalarına yardımcı oluyor. AB kurumları ve diğer uluslararası kuruluşlardaki birçok önemli pozisyonlarda Belçikalılar çalışmakta.

Yoğun Türk göçmen topluluğunun yaşadığı Brüksel, aynı zamanda AB başkenti ve NATO  merkez karargâhının yer aldığı bir kent. Yüzlerce diplomatik misyon ve uluslararası kuruluşların temsilcileri faaliyet gösteriyor. Böyle bir ortamda, hasım grupların (örneğin PKK’lılar, Ermeniler vb.) sıklıkla Türkiye karşıtı çeşitli protestoları,  gösterileri ve başka nedenler ile her an çıkabilen çeşitli sorunların, iki ülke arasındaki ilişkilerde hasara yol açmadan, suhulette çözümlenmesi gerek. Görevime emekli olmama sadece iki yıl kalmışken, bu kısa sürede nelere öncelik vereceğimi tespit etmekle başladım.

Büyükelçilik görevi doğal olarak yalnızca olaylara tepki vermekle sınırlı değil. Özellikle görev yapılan ülke ile ilişkilerin geliştirilmesinin, hem yerleşik vatandaşlarımızın yaşamlarının kolaylaştırılması, eğitim ve refah düzeylerinin yükseltilmesi açısından, hem de ekonomik ve ticari faaliyetleri etkilediği de bir gerçek.

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News