logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları – V: OMAN (UMMAN) OMAN (UMMAN) (1998-2001) | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
26/11/2020 - Viewed 2420 times

 

 

İSTATİSTİKİ BİLGİLER:

Başkent: Muskat, Nüfus: 2,5 milyon (1998), 4,5 milyon – (2018), Fert Başına Gelir: 14500 dolar (1997), 41680 dolar PPP -(2018)

 

Oman (Umman) Sultanlığı, önemli jeo-stratejik konumu, petrol ve doğal gaz geliri, istikrarlı iç düzeni ve müteveffa Sultan Qaboos’un (Arapça “Işık” anlamında)  uluslararası ilişkilere akılcı ve dengeci yaklaşımı sayesinde saygın ve prestijli bir ülke. Sultan, önde gelen birçok ülkenin liderleri ile yakın ilişkiler tesis etmiş, görüşleri dikkate alınan bir lider. Batı eğitimli, geleneklere saygılı, ancak reformist bir lider.

Ülke, Orta Doğu ve Körfez bölgesinin, İsrail de dahil önemli aktörleri ile sürekli temas halinde. (1990’lı yıllarda, o dönemdeki Körfez Arap ülkelerinin katı tutumlarından farklı olarak, “Deniz Suyu Arındırma Merkezinde”  bir İsrail Büyükelçisi görevli idi.)

Oman’ın, İran, Pakistan ve Hindistan ile de yoğun ilişkileri var. (O dönemde ABD Başkanı Bill Clinton tarafından ziyaret edilen yegâne Körfez ülkesiydi.)  Ülkenin Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) kabul edilmesi, Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler (IORARC) Ekonomik Örgütü Kurucu Üyeleri arasında bulunması, ülkenin kendi durumunun üstünde bir ilişkiler ağı içinde olduğunun bir göstergesi. Ancak burada önemli bir İngiliz-Amerikan etkinliği olduğunun da vurgulanması gerekir.

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News