logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları X Batı Trakya - Gümülcine Başkonsolosluğunda Konsolosluk: 1977-1979 | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
13/08/2021 - Viewed 2612 times

 

 

İlk yurt dışı görevim olan ve Dışişleri Bakanlığı sınıflandırılmasında “A” bölgesi olarak tanımlanan Bonn Büyükelçiliğinde sürem tamamlanmak üzereydi. Yeni Başkâtip olmuştum. İlk yurt dışı tayinlerde “Rotasyon” kuralı uygulanmaktaydı. Buna göre, yeni görev yerim bulunduğum ülkeye göre “hardship post” olarak tanımlanan, yaşam koşullarının güç olacağı, dünyanın herhangi bir yerindeki temsilciliğimiz olabilecekti.  Doğrusu büyük bir merak içindeydim. Bonn’dan sonra nereye gidecektik?

Haziran ayında Bakanlıktan gelen tayin telgrafında, 1977 Ağustos’unda başlamak üzere, Gümülcine Başkonsolosluğunda Konsolos olarak göreve başlamam gerektiği bildirildi.

Gümülcine Neresi

Atandığım yere ait bilgileri araştırdıkça, merakım da arttı. Zira günümüzde, “Komotini” adıyla, Yunanistan’ın Doğu Trakya kesiminde yer alan Gümülcine, 1344 yılında Osmanlı topraklarına katılmış ve 1912’ye kadar da Osmanlı yönetiminde kalmış bir belde. Hatta 1913 Ağustos ayında kurulan ve ancak üç ay süre ile yaşayan bağımsız bir Türk Cumhuriyeti olarak da faaliyet göstermiş, para ve pul bile bastırmış. Nüfusunun yüzde 80’ini Batı Trakya Türklerinin oluşturduğu tipik bir Osmanlı-Türk kasabası olarak biliniyor. Burası Balkanların diğer bölgelerinde de görüldüğü gibi  “Evlad-ı Fatihan”ın yaşadığı “ana yurdumuz” sayılan topraklarındandı.

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News