logo tobb logo tobbetu

Seçime üç kala Google Trendler hangi adaya işaret ediyor? Değerlendirme Notu / M. Coşkun Cangöz
Haber resmi
11/05/2023 - Viewed 3300 times

 

 

Nisan ayının sonunda TEPAV tarafından yayımlanan Google Trendler Üzerinden 2023 Seçimlerine Bakış başlıklı değerlendirme notunda, 2019 yılındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri, 2020 yılındaki ABD Başkanlık seçimi ve 2022 yılındaki Brezilya Başkanlık seçiminden hareketle Google Trendlerin 2023 seçimlerinde bir tahmin aracı olarak kullanımı tartışılmıştı. Bu bağlamda seçmen grubundan daha geniş bir kitlenin adaylara yönelik ilgisini anlık olarak ölçme imkânı sağlayan Google Trendler internet kullanımındaki yaygınlığa ve Google tarafından kullanılan yöntemin sınırlamasına bağlı olarak tamamlayıcı bir analiz olarak nitelendirilmişti.

Bu değerlendirme notunda ise Cumhurbaşkanlığı adaylarına yönelik kamuoyu ilgisinin seçimlere üç gün kalmışken Nisan ayına kıyasla ne şekilde değiştiği ve seçim sonuçlarına olası yansımaları ele alınmaktadır. Analiz çerçevesinde Google Trendler üzerinden elde edilen anlık veri kullanılarak son 30 günde ve son bir haftada oluşan yurttaş eğilimleri ve bölgesel dağılımları incelenmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Öncesinde Adaylara Yönelik Yurttaş Eğilimindeki Değişiklikler

Adayların resmi olarak ilan tarihten bu yana yapılan anketler seçimin Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Bununla beraber ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin alacağı oyların seçimi ikinci tura taşıyabileceği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda Google Trendler verileri R.T. Erdoğan ve K. Kılıçdaroğlu için karşılaştırmalı, S. Oğan ve M. İnce için ise ayrı ayrı olarak değerlendirilmiştir.

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« All News