logo tobb logo tobbetu

Vergi öderken ne kadar milliyetçiyiz? Değerlendirme Notu / M. Coşkun Cangöz
Haber resmi
20/07/2023 - Viewed 3160 times

 

 

14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinin üzerinden iki ay geçti. Seçim sonuçlarına bağlı olarak da “Türkiye’de milliyetçilik yükseliyor mu?” sorusu gündeme geldi. Nitekim 1970’li yıllarda Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) temsil ettiği milliyetçi kesimin oyları yüzde 3-5 seviyelerindeyken zaman içinde yeni kurulan Büyük Birlik Partisi (BBP), Islahatçı Demokrasi Partisi (daha sonra Millet Partisi) ve son dönemde MHP’den kopan (İyi Parti, Zafer Partisi) gibi partilerin temsil ettiği seçmenlerin oranı Mayıs 2023 seçimlerinde yüzde 25 seviyesini zorladı.

Yükselen milliyetçilik tartışması sürerken Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in atanmasıyla birlikte ekonomide rasyonele dönüş, gündemin baskın konusu haline geldi. Takiben rekor seviyede olması beklenen bütçe açığının azaltılması için vergi düzenlemeleri gündeme geldi. Kurumlar vergisinde, KDV oranlarında ve harçlardaki artışı, son olarak petrol ürünlerinde yüklü ÖTV artışı izledi.

Bununla beraber vergi oranlarında artış yaparak bütçe açığının kontrol edilemeyeceği Cumhur İttifakı ortağı Fatih Erbakan dahil olmak üzere geniş bir kesim bu uygulamaları eleştirmişti. Bu kapsamda www.ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş tahakkuk etmiş olan vergilere ilişkin tahsilatın 2022 yılında yüzde 71 seviyesinde kaldığını belirterek ek vergiler getirmektense vergi toplamanın öncelikli olması gerektiğine dikkat çekmiştir. Nitekim 2022 yılında tahsil edilemeyen vergi 1,1 trilyon TL’ye ulaşmış olup bu tutar geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edilen ek bütçe kanunundaki büyüklük kadardır. Yani Hazine ve Maliye Bakanlığı vergiyi tabana yaymak gibi reform çabalarına girmeden bile sadece tahakkuk etmiş olan vergileri tahsil etse ek vergilere ve oran artışlarına ihtiyaç olmayacaktı.

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Tags: Vergi, Ekonomi, MTV,

Yazdır

« All News