The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
TEPAV Direktörü Sak’ın konuşmasıyla başlayan toplantıya Başbakan Yardımcısı Babacan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve İTO Başkanı Çağlar da katıldı
İSTANBUL - G20 kapsamında düşünce kuruluşlarını temsilen oluşturulan T20 Türkiye'nin "Küresel Yönetişimin Dönüşümü" başlıklı açılış toplantısı 11 Şubat 2015 Çarşamba günü yapıldı. T20 Türkiye koordinatörü TEPAV Direktörü Güven Sak’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da birer konuşma yaptı.
TEPAV Direktörü Güven Sak konuşmasında, G20'nin 2015 yılında dünyadaki eşitsizlik ve kalkınma meselelerine daha fazla eğileceğini düşündüklerini aktarırken, "Ama tam öyle olmadı. 2015'in başından itibaren bakınca küresel büyüme tahminleri aşağı doğru çekiliyor, deflasyon ihtimalinden bahsediliyor, Avrupa'da problemler hala devam ediyor. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerin karşısında gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına eğilme meselesi hala tam gündeme gelmiş gözükmüyor" dedi. Böyle bir ortamda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getirmekte G20'nin etkili bir biçimde çalışmaya başlaması gerektiğini belirten Sak, "Burada üzerinde düşünülebilecek mekanizmalardan biri G20 ülkeleri arasındaki iletişim kanallarının çeşitlendirilmesi. Dolayısıyla G20'nin açılım gruplarının, bu arada T20'nin de önemli bir işlev üstlenmesi mümkün olabilir. Bu yıl özellikle Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın desteğiyle T20'yi daha güçlü bir küresel politika diyalogu platformu haline dönüştürebilme üzerinde çalışıyoruz. Bunda da bütün katılımcıların katkılarıyla inşallah başarılı olacağız" diye konuştu.
“Bu yıl T20 hattının çok üretken bir hat olmasını bekliyoruz”
Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Bugün T20’nin açılışını yapıyoruz. Think Twenty, yani düşünce kuruluşları. Bunun son derece önemli bir çalışma olduğunu ve G20’nin çok önemli bir çalışma hattı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum” dedi. T20’nin üç yıldan beri faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Babacan, şöyle devam etti:
“Ama Türkiye’de TEPAV’ın öncülüğünü yaptığı bir yapıyla, bu yıl T20 hattının çok üretken bir hat olmasını bekliyoruz. TEPAV, yine Sayın Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde kurulmuş ve çok kısa zamanda dünyada çok güzel bir itibar noktasına ulaşmış bir kuruluşumuz. Türkiye’deki çok sayıda benzer düşünce kuruluşlarının da çalışmalarını içerisine katacak bir şekilde faaliyetlerine başlamış durumda.
Biz G20 gündeminin her bir alt başlığı için T20’den büyük bir katkı bekliyoruz. Bazen işin içinde olanlar meslek körlüğüne kapılabiliyor, farkına varılmayan unsurlar olabiliyor. B20 var, L20 var. Ama, 10 bin metre yüksekten bakıp olayı görebilme ki bizim işte T20’den beklentimiz bu. Gözden kaçanı da yakalayabilme, bütüncül bir şekilde G20 gündemini ele alabilme. Boşlukları doldurma ve tabii en önemlisi adı üstünde Think Twenty dediğimize göre, düşünce dediğimize göre, yeni açılımlar, yeni fikirler, yeni politikalar, yeni projeler üretme. Bizim T20’den en büyük beklentimiz bu, yani G20 gündemi için yenilikçilik. İşte bu yıl boyunca bu çalışmalar gerçekten önemli olacak, biz yakından takip edeceğiz, izleyeceğiz. Ve T20’nin de güzel bir küresel network’ü oluştu. Ki TEPAV bütün o paydaşlarla, G20 ülkelerindeki karşılıklarıyla, bu yapılanmasını hızlı bir şekilde gerçekleştirdi. Bugün bu salonda da aslında güzel bir temsil var diğer ülkelerin düşünce kuruluşlarından bizlerle beraber olan. Ve bu yıl boyunca güzel bir çalışma olacağını biz inşallah bekliyoruz. Ve Türkiye dönem başkanlığının her anlamda farklı bir dönem başkanlığı olduğunu da kayıtlara geçmek istiyoruz.”
Babacan son 1,5-2 yıldır Türkiye'nin uluslararası basında işleniş tarzının çok olumlu olmadığını ifade ederek, bunu düzeltmek için G20, B20, L20 ve T20 çalışmalarının çok önemli olduğunu bildirdi. Babacan, "Gerçekten iyi bir performans ortaya koyabilirsek, 'Hadi öyle böyle ama Türkler güzel şeyler yaptı, o dönem başkanlığında şu projeyi gerçekleştirdiler, bu yenilik oldu' gibi şeyleri kayda geçirebilirsek, daha da önemlisi, 'Dünya ekonomik krizinin çözüme kavuşturulmasında Türkiye'nin dönem başkanlığının katkısı oldu' kanaatini yıl sonu itibariyle yerleştirebilirsek, bu ülkemiz için büyük bir başarıdır" diye konuştu.
"8 ülke yetmeyince G-20 ortaya çıktı"
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise küresel yönetişim mekanizmasının nasıl olması gerektiği konusunda yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu, bu nedenle bu yıl G20 sürecini çok önemsediğini ifade etti. Orta vadede küresel olarak borçlanma oranını düşürecek bir strateji izlemenin şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ama iş adamları olarak kısa vadede daha ciddi bir sorunla yüzleşeceğiz. Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor. Fed'in muslukları kıstığı, Avrupa başta olmak üzere bazı merkez bankalarının parasal genişlemeye giriyor. Bu bizler için son derece sıra dışı bir durum" dedi.
"Dalgalanmadan en az şekilde etkilenmek istiyoruz"
Hisarcıklıoğlu, tüm şirketlerin 2015-2016 tahminlerini yeni duruma göre revize etmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Yeni para politikalarının etkileri bunlarla sınırlı da değil. Harvard Profesörü Jeffrey Frankel'e göre petrol ve emtia fiyatlarındaki hızlı düşüşün sebebi de para politikasındaki değişiklik. Bu doğal olarak benim gibi iş insanlarının karar alma süreçlerini de oldukça karmaşıklaştırıyor. Bir yanda ABD, uzun bir süreden beri sıfır düzeyinde tuttuğu faizleri nasıl yükselteceğini tartışıyor, diğer tarafta biz Türkiye'de, ihtiyaç duyduğumuz yüksek büyüme oranları için faizleri nasıl düşüreceğimizi tartışıyoruz. İş dünyası olarak daha hızlı büyümek, daha fazla insanımıza istihdam sağlamak için kredi faizlerinin daha düşük olmasını istiyoruz. Diğer taraftan da son dönemde küresel piyasalarda artan dalgalanmalardan en düşük düzeyde etkilenmekle uğraşıyoruz."
"Bu oluşumda gelecekte tüm dünya yer alacak"
İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise küreselleşme ve kurumsallaşma öyküsünün, "think tank" diye adlandırılan düşünce kuruluşlarının oluşmasıyla başladığını ifade etti. G7 olarak başlayan oluşumun G20'ye taşındığını ve gelecekte hedefin tüm dünya olacağına inandığını belirten Çağlar, bunun altyapısını ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini T20 üyelerinin olgunlaştıracağını dile getirdi.