logo tobb logo tobbetu

Emek 20 Başlangıç Toplantısı Ankara’da Yapıldı G20’nin alt gruplarından olan L20’nin başlangıç toplantısına katılan TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Aran, TEPAV’ın koordinatörlüğünü yaptığı T20’nin öncelikleri hakkında bilgi verdi.
Haber resmi
04/02/2015 - Viewed 2764 times

ANKARA – G20’nin beş alt grubundan biri olan Emek 20 (Labor – L20)’nin başlangıç toplantısı 4 Şubat 2015 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirildi. “İstihdam Yaratan Büyüme, Adil Ücretler ve Kapsayıcı Kalkınma” başlıklı toplantıda genç nüfustaki işsizlik, gelir eşitsizliği, gelirlerin milli gelir içindeki payının gittikçe azalması, istihdam yaratmayan ekonomik büyüme, güçlü ve dengeli bir ekonomik büyüme ve kaliteli işgücü sağlamanın önemi konuşuldu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve G20 Sherpası Ayşe Sinirlioğlu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yrd. Erhan Batur, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, TUAC Genel Sekreteri John Evans, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, ILO-ACTRAY Anna Biondi, C20 Temsilcisi Meryem Aslan, AB Türkiye Delegasyonu, TÜRK-İŞ-HAK-İŞ-DİSK Başkanlar Kurulu Üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran toplantının ilk oturumunda yaptığı konuşmada, ekonomik büyümenin istihdam yaratma becerisinin idame ettirilmesi gerektiğine işaret etti. Aran, teknolojik ilerlemelerin işgücü verimliliğini artırdığına, bununla birlikte işgücünden tasarruf eğilimi riski doğurduğuna dikkat çekerek, teknoloji ile üretim arasında istihdam artışını tesis eden bir denge kurulması gerektiğini belirtti. Türkiye’de ihracat tartışmalarının temel olarak cari açık konusuna odaklandığını ifade eden Aran, “İhracat ile istihdam arasındaki ilişkiyi tekrar kurmanın zamanı gelmedi mi?” sorusunu tartışmaya açtı. Aran ayrıca TEPAV’ın koordinatörlüğünü yaptığı T20’nin öncelikleri hakkında bilgi verdi.

Toplantı, işçi konfederasyonlarının hazırladığı L20 Deklarasyonu’nun açıklanmasının ardından sonra erdi.

Yazdır

« All News