logo tobb logo tobbetu

Anayasa Mahkemesi’nin Son Kararları Aslında Ne Anlama Geliyor? 10 Soruda “Alpay” ve “Altan” Kararları Politika Notu / Dr. Levent Gönenç
Haber resmi
07/02/2018 - Viewed 5066 times

Anayasa Mahkemesi (AYM) 11.01.2018 tarihinde, tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Hasan Altan’ın bireysel başvurularını karara bağladı ve Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verdi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, geçmişte olduğu gibi AYM ve kararları kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Nihayetinde AYM’nin kararları da diğer yargı kararları gibi tartışılabilir. Hiçbir hukuk kuralı veya mahkeme kararı mükemmel değildir; hukuk dünyasında, tartışılarak “en iyi”ye ulaşılmaya çalışılır.

Ancak bu son olayda, yine geçmişte sık sık yaşandığı gibi, tartışmalar hızla siyasal alana çekildi. Tartışma kişiler ve siyasetçiler etrafında devam etti. Böylece konunun “hukuk” boyutu geri plana itildi.

Bu “Politika Notu”nda, tartışmayı doğru bir zeminde yapmak adına, teknik hukuki ayrıntılara girmeden, hukukçu olmayanların da anlayabileceği bir şekilde ancak yine de “hukuk gözlüğü”nü takarak söz konusu kararları sorularla değerlendirileceğim.

 

Politika notuna erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News