logo tobb logo tobbetu

TEPE’de Güçlü Düzelme Devam Ediyor TEPE Mart 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre 11,6 puan arttı.
02/04/2010 - Okunma sayısı: 1943 ANKARA- TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) Mart 2010 sonuçları açıklandı. TEPE'de güçlü düzelme devam ediyor: TEPE Mart 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre 11,6 puan arttı. Negatif bölgede seyir devam etse de pozitife geçiş ihtimali güçlendi.

Geleceğe ilişkin beklentiler ise pozitif bölgeye geçmeyi başardı: Mart 2010'da anket katılımcılarının yüzde 44,1'i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 31,1 düzeyinde. Bu Mart 2009'a göre 37,0 puanlık toparlanma anlamına geliyor.

2008 Krizi sonrasında AB Perakende piyasalarıyla birlikte hareket eden TEPE, yeniden AB ortalamalarına yakınsamaya başladı.

Mart 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre TEPE'deki artış Mobilya-Aydınlatma, Motorlu taşıtlar, Büyük mağazalar ve Hazır giyim sektörlerinde ortalamanın üzerinde gerçekleşirken Yiyecek ve içecekte toparlanma ortalamanın altında kaldı.

TEPE soruları detaylı olarak incelendiğinde hem mevcut dönemde, hem de geleceğe ilişkin beklentilerde ciddi bir iyileşme olduğu gözlenmektedir. Özellikle önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerdeki sıçrama umut vericidir. Bir diğer önemli gelişme ise krizin başlangıcından bu yana ilk defa istihdama ilişkin beklentilerin olumluya dönmesidir. Bu veriler ışığında önemli bir istihdam kaynağı olan perakende sektörünün önümüzdeki dönemde iş yaratmaya başlayacağını söylemek mümkündür.

Etiketler: Perakende Sektörü,

Yazdır

« Tüm Haberler