logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları – II: AVUSTRALYA AVUSTRALYA / 2006 Ocak – 2009 Ekim | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
04/08/2020 - Viewed 3749 times

 

İSTATİSTİKİ BİLGİLER:

Başkent: Kanberra/Canberra (Ankara’dan ulaşım süresi, toplam 22 saat uçuş süresi olmak üzere 36 saat)

Nüfus: Çoğunluğu Anglo-Saksonların oluşturduğu değişik etnik kökenli 25 Milyon – Yaklaşık 750,000 kıtanın yerlileri “Aborijin”ler mevcut.   (Türk kökenli Avustralyalılar: 156,000 - Kıbrıs Türkleri: 45,000)

GSMH: 1,350 milyar dolar, Kişi başına: 55,000 dolar

Ülke yönetim sistemi parlamenter demokrasi: 6 Eyalet; New South Wales (Başkenti Sydney), Victoria (Melbourne), Queensland (Brisbane), South Australia (Adelaide), Batı Avustralya (Perth), Tasmania (Hobart) ve 3 Bölge; ACT (Kanberra), Northern Territory (Darwin), Jerwis Bay Territory’ den oluşmaktadır. Ayrıca Pasifik ve Atlantik Okyanuslarında bazı Ada ve bölgeleri vardır.

ALT-YAPI ÇALIŞMALARI:

“ Down-Under” (Aşağıda-Altta) diye tanımlanan kıtaya uzun bir uçuştan sonra yaz mevsimine rastlayan Ocak 2006 da vardık.  Kanberra’ya bu şiddette ender yağdığı söylenen bir yağmur altında,  eşim Zeynep ile Büyükelçilik konutuna girmemizden yaklaşık 15 dakika sonra, görevli hizmetkâr çığlık, çığlığa zemin katı su bastığını haykırarak itfaiye’ye haber verilmesini istedi. Ellerimizde bavullarımızla kısa bir şaşkınlık geçirdikten sonra ilgililerden yardım istedik. Bu arada personel alıştıkları şekilde çok değerli eski bir halı ile bodrum katındaki suları çektirmeye çalışmaktaydı. Neyse ki çok bekletmeden gelen özel bir firmaya ait vidanjör alt-katı basan suyu dışarı pompaladıktan sonra, tamirci buraya üçüncü gelişi olduğunu, binanın alt-yapı sorununun çözümlenmemesi halinde sıkıntının devam edeceğini belirtti.

Ertesi gün ise, Konut binasının üç arabalık garajından bozma Kançılarya (Ofis) bölümünün de konut ile iç içe olmasına; görevli memur ve personelin adeta üst-üste çalıştıkları bir mekânda yararlı bir mesai yapmalarının olanaksızlığına fena halde içerleyecek ve üzülecektim.  Planladığım işlere girişmeden alt-yapı sorunun acil çözüm bekliyordu.  Bu durumda yapılması gereken ilk iş Dışişleri Bakanlığımızla temas kurarak, esasen arsası meslektaşım Büyükelçi (E) Umut Arık tarafından alınan ve inşaatın temeli meslektaşım rahmetli Büyükelçi Tansu Okan’dan tarafından atılan,  Büyükelçilik Kançılarya binasının biran önce bitirilmesi olmalıydı. Bu arada alt-yapı dışında birçok başka sorunları olan Konut binasının da restore edilmesi ve eşimle birlikte ayrı bir binaya taşınmamız kaçınılmaz gözüküyordu. (Nitekim kısa bir süre sonra bir yıllığına aynı mahallede kiraladığımız uygun bir konuta taşındık. Eşimin ve benim zamanımızın önemli bir bölümü her iki inşaatı denetleyerek hızlandırmak ve maliyetlerin artmamasını sağlayacak önlemlerin alınmasına ayrıldı).

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News