The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Politika Notu / Dr. Levent Gönenç
Son zamanlarda Türkiye demokrasi ve insan hakları performansı dolayısıyla uluslararası platformlarda, özellikle Avrupa mekanında sert bir biçimde eleştirilmeye başlandı. Aslında bu ilk kez olmuyor. 1990'lı yılları hatırlayalım: Bu yıllarda yayımlanan raporlara, hazırlanan endekslere göz attığımızda, Türkiye'nin, insan hakları ihlallerinin yoğun biçimde yaşandığı bazı Latin Amerika, Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı kategoride değerlendirildiğini görürüz.
Bu tablo 1999 Helsinki Zirvesi'nden, yani Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakereleri için masaya oturmasından sonra değişmeye başladı. Bir yandan Anayasa (2001, 2004 değişiklikleri gibi) ve ilgili mevzuatta (AB'ye uyum yasaları) önemli değişiklikler yapılırken, diğer yandan uygulamada insan hakları ihlallerini önlemek için bir takım tedbirler alındı. Bu olumlu gelişmeler Türkiye'nin demokrasi karnesine de yansıdı; Türkiye aşama aşama uluslararası endekslerde bir üst sıraya çıktı.
Politika notuna erişmek için tıklayınız.