logo tobb logo tobbetu

TEPAV, T20 Hindistan açılış konferansına katıldı TEPAV, T20 altında yer alan düşünce kuruluşları, araştırma enstitüleri ve çalışma grubu başkanları ve eş başkanlarının katılımıyla 13-14 Ocak 2023 tarihlerinde Yeni Delhi, Hindistan’da düzenlenen T20 Başlangıç Konferansı’na katıldı.
Haber resmi
26/01/2023 - Okunma sayısı: 2259

 

 

TEPAV, TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak, G20 Çalışmaları Merkezi Direktörü Sait Akman ve Ekonomiyi İzleme Merkezi Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu’ndan oluşan T20 çalışma grubu ile 13-14 Ocak 2023 tarihlerinde Yeni Delhi, Hindistan’da gerçekleştirilen T20 Başlangıç Konferansı’na katıldı.

T20 altında yer alan düşünce kuruluşları, araştırma enstitüleri, çalışma grubu başkanları ve eş başkanlarının yer aldığı ve açılış konuşmasının G20 Hindistan Sherpa’sı Amitabh Kant tarafından yapıldığı konferansa, Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Hardeep S. Puri ve Dışişleri Bakanlığı G20 Sekreteri Eenam Gambhir de konuşmacı olarak katıldı. G20 Hindistan için belirlenen öncelikli araştırma alanlarında dört ayrı temada ana oturumların ve panellerin yer aldığı organizasyonda her çalışma grubu için de ara oturumlar düzenlendi.

TEPAV Ekonomiyi İzleme Merkezi Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, “Küresel Finansal Sistem ve Makroekonomik İstikrar” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alırken çalışma grubu, paralel oturumlara da katılım gösterdi.

Çok taraflı kurumlarda reforma ihtiyaç var

“Küresel Zorunluluk Olarak Çok Taraflı Kuruluşların Reformu” başlıklı ilk ana oturumda, hızla değişen ve koşulları zorlaşan ekonomik ve siyasi küresel konjonktürde, kutuplaşmanın giderek güçlendiğine ve çok taraflılığın varlığının sorgulanır hale geldiğine dikkat çekilerek küresel istikrarın sağlanmasında uluslararası kurallara dayalı sistemin önemine vurgu yapıldı. Bu çerçevede, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kilit çok taraflı kurumlarda acil reforma ihtiyaç olduğu ifade edilerek G20’nin bu sürecin inşasında ve koordinasyonunda önemli rol oynadığı belirtildi.

G20 ülkeleri arasındaki iletişim güçlenmeli

COVID-19 sonrası gözlenen ekonomik toparlanma sürecinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile duraksadığı, enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışın birçok G20 ülkesinde enflasyonist baskıların artmasına neden olduğu aktarılan Küresel Finansal Sistem ve Makroekonomik İstikrar” başlıklı ikinci oturumda, pandemi dönemi ve sonrasında sağlanan parasal ve mali teşviklerin kamu borçlarını rekor seviyelere ulaştırdığı dile getirilerek yüksek enflasyon ve sıkılaşan finansman koşulları altında kamu maliyesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, küresel arz şokları sürerken para ve maliye politikasının koordinasyonu, iklim değişikliğini azaltmak ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için en iyi politika bileşiminin belirlenmesinin politika yapıcılar için temel zorluklar oluğu ifade edildi. Bu çerçevede, G20’nin makroekonomik kırılganlıkların tespit edilmesine yönelik mevcut takip mekanizmalarını güçlendirebileceği, gelecekteki ekonomik şoklara karşı tedarik zinciri direncini artırmada ve yeşil - dijital dönüşüm dâhil yapısal unsurlarda izlenecek politikalarda rehber olabileceği değerlendirilirken G20 ülkeleri arasında koordinasyonun ve iletişimin güçlenmesi, veri ve bilgi paylaşımının artması gerektiği de vurgulandı.

G20, küresel ekonomik risklerin çözümünde önemli rol oynuyor

Küresel Finansal Sistem ve Makroekonomik İstikrar” başlıklı oturumda konuşan TEPAV Merkez Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, 2023 yılında son 30 yılın en düşük büyüme düzeylerinden birinin beklendiğini belirterek bu beklentinin tarihi yüksek düzeylere tırmanan enflasyonu, sıkı kredi koşullarını, artan borçlanma maliyetlerini ve daralan mali alanları yansıttığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde izlenen makro politikaların küresel ölçekteki etkilerine de değinen Şahinbeyoğlu, para ve maliye politikalarının koordinasyonun önemi ile şeffaf, tutarlı adımların gerekliliğine ve politika iletişiminin güçlendirilmesine vurgu yaptı.  Şahinbeyoğlu, ekonomik ve finansal risklerin küresel nitelikte olduğuna dikkat çekerek “Çözümler de küresel ölçekte ve koordineli bir şekilde üretilmesi gerekiyor. Ortak çözüm arayışında G20 önemli bir rol üstleniyor. Doğru politikaların belirlenmesinde küresel risklerin takibi de önemli. G20’nin başarıyla kurmuş olduğu Veri Açıkları Girişimi gibi takip sistemleri geliştirilerek veri ve bilgi paylaşımının artırılması ile risk yayılma analizleri gibi çalışma düzeyinde paylaşımlar yapılabilir.” dedi.

Tüketim modelleri değiştirilmeli

“Küresel Refah Konusunda Fikir Birliğine Ulaşmak: Yaşam, Enerji Geçişleri ve Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri” başlıklı üçüncü oturumda sürdürülebilir kalkınmanın temini için tüketim modellerinin değiştirilmesi ve gıda, su ve biyolojik çeşitlilikte güvenliğin sağlanması ortak hedefi doğrultusunda değerler ve standartlar gündeme getirilerek G20'nin eşitlikçi ve kapsayıcı büyümenin sağlanmasında ve yeşil geçiş ile iklim değişikliğine uyumun desteklenmesinde küresel bilinci oluşturabileceğine ve ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmanın sağlanmasına yönelik ortak öneriler geliştirerek bütüncül bir destek sağlayabileceğine dikkat çekildi.

Dijitalleşme, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı

Kapsayıcı Dijital Altyapı ve Gündem 2030” başlıklı son oturumda ise, dijitalleşmenin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada anahtar olduğu ve bu çerçevede Hindistan'ın Dijital Kamu Altyapısı (DPI) deneyiminin kapsayıcı, güvenilir ve küresel faydaya hizmet konusunda G20 ülkeleri için iyi ülke uygulaması teşkil ettiği belirtilerek G20’nin dijital kamusal mallarının geliştirilmesinde öncü olabilmesinin yanı sıra, dijital gelecekte belirleyici olacak güvenlik ve yönetişim gibi kilit konularda da ortak bir zemin inşa edebileceğine vurgu yapıldı. Oturumda düzenleyici önlemlerin önemi de dikkat çekildi.

“Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek”

1 Aralık 2022'de G20 başkanlığını üstlenen Hindistan tarafından dönemin teması “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” olarak belirlenirken öncelikli çalışma alanları da kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir büyüme; çevre için yaşam tarzı (Lifestyle For Environment-LiFE), kadınların güçlendirilmesi dijital altyapı ve teknoloji destekli sektörel gelişme, iklim finansmanı, döngüsel ekonomi, küresel gıda güvenliği, enerji güvenliği, yeşil hidrojen, afet riskinin azaltılması ve dayanıklılık, ekonomik suçlarla mücadele ve çok taraflı kuruluşların reformları olarak açıklanmıştı.

Söz konusu öncelikler çerçevesinde TEPAV’ın da içinde bulunduğu Düşünce 20 (Think 20-T20) grubu tarafından araştırmaları etkin ve koordineli yönetebilmek üzere önde gelen akademisyen ve uzmanlarla yedi ayrı alanda çalışma grubu (Task Force-TF) oluşturulurken, bu TF’ler ve çalışma alanları da şu şekilde belirlendi:

TF 1 - Makroekonomi, Ticaret ve Geçim Kaynakları: Politika Tutarlılığı ve Uluslararası Koordinasyon

TF 2 - Ortak Dijital Geleceğimiz: Düşük Maliyetli, Erişilebilir ve Kapsayıcı Dijital Kamu Altyapısı

TF 3 - Yaşam, Direnç ve Refah İçin Değerler

TF 4 – Büyümeye Yakıt İkmali: Temiz Enerji ve Yeşil Dönüşüm

TF 5 - Amaç ve Performans: Küresel Mali Düzeni Yeniden Değerlendirmek

TF 6 - Sürdürebilir Kalkınma Hedeflerini Hızlandırmak: 2030 Gündemine Giden Yeni Yolları Keşfetmek

TF 7 – Reformdan Geçmiş Çok Taraflılığa Doğru: Küresel Kurumları ve Çerçeveyi Dönüştürmek

Yıl içinde faaliyetlerini sürdürecek T20 Hindistan ve çalışma grupları, 5 Mart 2023’te Küresel Düşünce Buluşması 2023, 10-11 Mayıs 2023’te T20 Yıl Ortası Konferansı ve 1-2 Ağustos 2023’te T20 Zirvesi’nde çalışmalarını paylaşacaklar.

Organize edilen yan etkinlikler, yayımlanan politika notları ve araştırmalar T20 Hindistan’ın internet sayfası üzerinden takip edilebilir.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler