logo tobb logo tobbetu

TEPAV ve ERCST “İklim-Ticaret Tedbirleri”ni tartıştı TEPAV ve ERCST ortaklığında düzenlenen “İklim-Ticaret Tedbirleri” toplantısında İklim-Ticaret Tedbirleri Projesi için istişarelerde bulunuldu.
Haber resmi
23/10/2023 - Okunma sayısı: 1308

 

 

TEPAV ve The European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition (ERCST) tarafından 20 Ekim Cuma günü TEPAV’ın sahipliğinde düzenlenen “İklim-Ticaret Tedbirleri” toplantısında İklim-Ticaret Tedbirleri Projesi için istişarelerde bulunuldu.

İklim ve ticaret konularını entegre eden metodolojileri tartışmak, geliştirmek ve aynı zamanda paydaşlara, ihracatlarını ve sektörlerini etkileyebilecek yeni ticaret önlemleri dalgası hakkında bilgiler vermek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konunun uzmanları tarafından iklim-ticaret bağlantısı ile hem karbon fiyatına dayalı hem de karbon piyasaları veya karbon fiyatlandırması içermeyen iklim politikalarında, ulusal düzey, sektör veya endüstri düzeyinde, iklim değişikliği hedefini karşılaştırmak ve değerlendirmek için kullanılan ve önerilen metodolojileri ele alındı.

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına geçiş süreci iyi yönetilmeli

Altı sektör için 1 Ekim 2023’te test sürüşü başlayan ve tüm sektörlerde 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına geçiş sürecinin iyi bir şekilde yönetilmesi gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, ticari ilişkileri kayba uğramadan sürdürebilmek için, özellikle özel sektörlerde, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen karbon fiyatlandırması kapsamında düzenlemelere ihtiyaç bulunduğu belirtildi.

AB’nin SKDM geçiş sürecine ilişkin yerleşik bir politikası bulunmuyor

SKDM geçiş sürecine ilişkin AB’nin de henüz yerleşik bir politikasının bulunmadığı ifade edilen toplantıda, söz konusu sürecin adil ve en uygulanabilir şekilde gerçekleşmesi için paydaşların düzenli olarak danışma süreçlerine gereksinim duydukları ifade edildi.

ETS, üreticilere saldıkları CO2'yi telafi etmek için imkan sunuyor

Toplantıda, Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS), AB İklim Eyleminin en önemli unsurlarından birini oluşturduğu kaydedilerek üst sınır ve ticaret sisteminin, sera gazı emisyonlarının üst sınır yoluyla azalmasını sağlarken karbon üzerinde bir fiyat belirlediği ve üreticilerin saldıkları CO2'yi telafi etmek için emisyon ticareti yapabileceği aktarıldı.

İklim-Ticaret Bağlantısı Projesi yerel iklim politikası tasarımları için önemli

İklim-Ticaret Bağlantısı Projesi’nin Türkiye’nin ticaretle ilgili aldığı iklim önlemlerinin neler olduğu ve hangi aşamada bulunduğu gibi sorulara yanıt bulabilmek ve öneriler getirebilmek için önemli olduğu ifade edilen toplantıda, proje kapsamında, sera gazı kaçağını ele almayı amaçlayan ticarete dayalı iklim önlemlerinin, çeşitli gelişmekte olan ülke ticaret ortakları arasındaki iklim politikası farklılıklarını hesaba katacak şekilde nasıl tasarlanabileceğini araştırmak, ticaretle ilgili uluslararası iklim önlemlerinde çeşitli yerel iklim politikası tasarımlarını barındırabilecek yöntemler önermek ve özellikle Hindistan, Türkiye, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelerde paydaşlarla çalıştaylar düzenlendiğide aktarıldı.

Yeşil dönüşüm sürecinin dışında kalmamak önemli

AB’nin başlattığı yeşil dönüşüm sürecinin yeni bir çağın habercisi olduğuna dikkat çekilen toplantıda, söz konusu dönüşümün dışında kalmamanın önemine vurgu yapıldı. Küresel boyutta değişen dengelerin ticaret sistemine olan etkilerine de değinilen toplantıda, hiper-küreselleşmenin sonu, tek güç (ABD) hegemonyasının (özellikle de Çin’in etkisiyle) sonuna gelinmesi ve neo-liberal düşüncenin sonunda olunmasının ticaret sistemlerine yeni ve farklı bir perspektiften bakılmasını zorunlu kıldığı ifade edildi.

Düşük karbonlu ekonomiye geçiş için çalışmalar sürüyor

Türkiye’nin uzun süredir karbon fiyatlaması üzerine çalıştığı aktarılan toplantıda, iklim kanunu tasarısı çalışmalarının başladığı hatırlatılarak AB ile uluslararası ticaret normları göz önünde bulundurularak ticari ilişkilerin sürdürülmeye çalışıldığı; çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik olmak üzere 6 mamül için düşük karbonlu yol haritaları hazırlandığı, Tübitak tarafından teknoloji yol haritası çalışmasının yürütüldüğü ve düşük karbonlu ekonomiye geçişe yönelik adımların atılmaya başlandığı bilgileri paylaşıldı.

AB ve üçüncü ülke üreticileri için karbon maliyetlerinin eşitlenmesi önemli

Toplantıda, hem AB hem de üçüncü ülke üreticileri için karbon maliyetlerinin eşitlenmesinin önemine dikkat çekilerek üçüncü ülkelerdeki ithalatçılara ve üreticilere yüklenen idari yükün gözetilmesi ve bu amaçla, AB pazarında adil rekabetin korunması ve ayrımcı olmayan muamelenin sağlanmasına dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi.

Karbon fiyatlandırması ve kamu iletişimi için etkin paydaş katılımı şart

Türkiye'nin teknoloji ve mali kapasite gereksinimlerinin diğer ülkelerden farklı olduğu vurgulanan toplantıda, gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye’nin iklim hedeflerine ve geçiş amaçlarına ulaşmak için teknoloji transferlerine, kapasite geliştirmeye ve mali yardıma ihtiyaç duyduğunun altı çizildi. Devamlılık gösteren bir yeşil ticaret diplomasisinin önemine dikkat çekilen toplantıda, Türkiye’nin iklim ve ticaret için uluslararası çerçeveyi şekillendirmek ve etkilemek için uluslararası diyaloglara ve müzakerelere ile BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve ikili veya bölgesel ticaret anlaşmaları gibi forumlara sürekli katılım sağlanması gerektiği dile getirildi.

Çevresel mal ve hizmetlerin ticaret ve yatırımı teşvik edilmeli

Türkiye ve AB ticareti kapsamında, çevresel mal ve hizmetlerde ticaret ve yatırımı kolaylaştırmak ve teşvik etmek gerektiği belirtilen toplantıda, iklim değişikliğinin hafifletilmesi açısından özel önem taşıyan mal ve hizmetler ile yenilenebilir enerji malları ve ilgili hizmetlerde ticaret veya yatırımın teşvik edilmesinin gündeme alınabileceği kaydedildi.

Düzenlenmemiş politika risklerine dikkat edilmeli

Toplantıda, Çevre-Ticaret koordinasyonunun dikkatle ele alınması gereken bir konu olduğu ifade edilerek devresel sınamalarla uğraşırken koordine edilmemiş politika riskleriyle uğraşılmaması gerektiğine de dikkat çekildi.

Yazdır

« Tüm Haberler