logo tobb logo tobbetu

Aylık Ekonomik Değerlendirme | Ocak 2024 Ali Çufadar / Ekrem Cunedioğlu
Haber resmi
23/01/2024 - Okunma sayısı: 2061

 

 

Seçim sonrası gecikmeli başlayan parasal sıkılaşma, Eylül 2023’ten itibaren olumlu etkilerini göstermeye başlamıştır. Genel eğilim olarak, kredi ve mevduat faizleri belirgin yükselmiş, yabancı para varlıklara talep azalmaya başlamış, ülke risk primi gerilemiş, cari işlemler açığı beklenen düzeyde olmasa da düzelme sürecine girmiş, en zayıf ekonomik göstergelerden olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz varlıkları yabancı portföy girişlerinin desteği ile artmıştır.

Ancak, son dönemde açıklanan veriler iyileşmenin beklenen ölçüde olmadığına işaret etmektedir. Mevcut verilere göre, iç talep hafif gerilese de güçlü düzeylerini korumakta, enflasyon bekleyişlerinde ve fiyatlama davranışlarında bariz bir iyileşme gözlenmemektedir. Üstelik ocakta yabancı portföy girişleri ve TCMB net rezerv artışında duraksama izlenmektedir.

2023 yılının en güçlü yanı olan bütçe açığının aralık ayında GSYH’nin yaklaşık yüzde 2,5’i kadar bozulması, 2024 yılında kamu harcamalarının belirgin artabileceğine işaret etmektedir. Zira artış, tahakkuk bazında olmuş, harcaması 2024 yılına aktarılmıştır. Dolayısıyla, yakın dönemdeki bütçe politikasının para politikasını destekleyici özelliğinin azalma riski ortaya çıkmıştır.

Son bir aylık gelişmeler, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine yol açabilecektir. Bu açıdan, bütçe harcamalarının düzeyi, ocak-şubat dönemi enflasyon oranları ve fiyatlama davranışlarının seyrinde belirleyici olacaktır.

 

 

Değerlendirmenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler