logo tobb logo tobbetu

TEPAV Rusya Merkezi Açıldı Russkiy Mir Vakfı ile ortaklaşa açılan Merkez'de Rus kültürüne ilişkin çalışmalar yapılacak.
Haber resmi
12/05/2010 - Okunma sayısı: 3811

ANKARA- TEPAV ve Russkiy Mir Vakfı ortaklığında TOBB ETÜ Kampüsü'nde Rusya Merkezi açıldı.

Açılış törenine TEPAV Direktörü Güven Sak, TOBB ETÜ Rektörü Yücel Altunbaşak ve Russkiy Mir Vakfı Direktörü katıldı.

TOBB ETÜ Rektörü Yücel Altunbaşak açılışta yaptığı konuşmada Türkiye ve Rusya bölge ve dünya politikası için tarih boyunca büyük önem taşıyan iki komşu ülke olduğuna dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanı Sayın Medvedev'in Türkiye ziyareti ve Üniversitemizle aynı kampüste bulunan TEPAV'da Rusya Çalışmaları Merkezi'nin açılması da bu öneme işaret etmektedir" dedi. Altunbaşak konuşmasına şöyle devam etti:

"Günümüzde eğitim, kültür, bilim, teknoloji ve ekonomi alanında yapılan işbirlikleri önem kazanıyor. Bu iş birliklerinin gelişmesinde üniversitelerin önemi artıyor ve üniversite yerleşkelerinin sınırı kalkıyor.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi de Rusya'daki üniversitelerle işbirliğine ve öğrencilerinin Rusça öğrenmesi hususuna önem vermektedir; Moskova Devlet Üniversitesi ve Saratov Devlet Üniversitesi işbirliğimizin mevcut olduğu üniversiteler. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu 2. yabancı dil olarak Rusça'yı seçiyor.

Ayrıca bu yıl Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor; Uluslararası Girişimcilik adında yeni bir bölüm açıyoruz. Öğrencilerimiz iki yıl Üniversitemizde, iki yıl ise Rusya'da öğrenim görecek ve Rusya'nın ekonomik, sosyal hayatı ve iş kültürüyle ilgili konuların da verileceği Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve İşletme alanında ders alacaklar. Rusya'da ortak eğitimi de içeren programda ortağımızın Moskova Devlet Üniversitesi olması düşünülmektedir.

Rusya Merkezinin açılması işbirliğimizin artarak gelişmesini ve ortak projeler yapmamızı sağlayacak ve öğrencilerimiz ile akademisyenlerimiz Rusya hakkında ulaşmak istedikleri bilgiye, Merkezi yani TEPAV'daki Rusya'yı, ziyaret ederek hemen ulaşabilecekler.

Rusya'nın enerji alanındaki önemini biliyoruz. Üniversitemizde açmayı planladığımız Enerji Araştırmaları Merkezinde de Rusya'daki üniversitelerle verimli işbirlikleri gerçekleştireceğimize inanıyorum. Merkezimizin ülkelerimiz ve üniversitelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynamasını diliyor, işbirlikleri için Sayın Nikonov'a teşekkür ediyorum."

Nikonov: Rusça öğrenin ve mutlu yaşayın

Russkiy Mir Direktörü Vyacheslav Nikonov açılışta yaptığı konuşmada Türkiye ve Rusya arasında gelişen ilişkiler ve bu çerçevede Rusça öğrenmenin önemi üzerinde durdu. Vakıf'ın adını başka dillere çevirmediklerini açıklayan Nikonov, şöyle konuştu: "Bunun nedeni 'Russkiy' kelimesini tercüme edilemez oluşu değil; Rus demek. Asıl imkansız olan 'Mir' kelimesini yabancı dillere çevirmek. Çünkü bu kelime Rusçada pek çok anlama geliyor. Kelimenin ilk anlamı dünya, evren. Ve bu bahsettiğimiz büyük bir dünya. Dünyada en az 300 milyon kişi Rusça konuşuyor, Rusça düşünüyor, Rus kültürüyle ve edebiyatıyla ilgileniyor. Rusça dünyada en çok konuşulan dördüncü veya beşinci dil. Rusça çok büyük bir kültürün dili. Şu anda bu duvarda portreleri asılı olan kişiler, Tolstoy, Turgenyev, Dostoyevski ve diğerleri, tüm dünyada tanınan şahsiyetler. Gagarin'in uzaya çıkan ilk insan olduğunu düşünürsek Rusça aynı zamanda uzayda konuşulan ilk dil. Rusya bilimin dili; televizyonun ve helikopterin mucidi de dahil pek çok ünlü bilim adamı da Rus'tu. Neticede Rusça teknik üniversitelerde konuşulan dil.

Mir Rusçada aynı zamanda barış anlamına geliyor. Ve Vakfımız'ın amacı ulusların birbirini daha iyi anlamasını, Rusya'nın daha iyi anlaşılmasını, Rus medeniyetlerinin kültür mirasının daha iyi anlaşılmasını sağlamak. Mir kelimesinin üçüncü anlamı ise 'topluluk'. Ve dünya çapında oldukça büyük bir topluluk inşa ediyoruz. Bu toplulukta Ruslar, Rusya ile ilgilenen veya bir şekilde hayatında Rusya'nın yeri olan veya olacak pek çok insan var.

Aynı zamanda çok tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Bildiğiniz gibi Sayın Medvedev de bugün Ankara'da. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile çok verimli temaslarda bulundu. Görüşmeler beklenenden en az iki saat daha uzun sürdü. Ve bugün yirmiden fazla anlaşma imzalandı. Bunlar arasında Türkiye'de Rusça öğrenmeyi daha da değerli hale getiren birkaç anlaşma var. Öncelikle önümüzdeki 5 yıl için ikili ticaret hedefi 100 milyar ABD doları. Şu anki tutar yalnızca 40 milyar ABD doları. İki tarafın devlet başkanlarının attığı bir diğer önemli adım ise vizelerin kaldırılmasıydı. Artık Rusya'ya kolaylıkla seyahat edebileceksiniz. Bu Rus turistler için de çok güzel bir gelişme. Rusların çoğu için özellikle Türkiye'nin güneyi en önemli tatil yöresi.

İki ülkenin liderleri enerji alanında da pek çok anlaşmalar imzaladı. Rusya ve Türkiye çok önemli doğalgaz anlaşmalarında ve doğalgaz boru hattı inşaatlarında işbirliği yapmaya devam edecek. Bu faaliyetler her iki tarafın da büyük miktarda kaynak ve beyin gücü harcamasını gerektirecek. İki ülke ayrıca Türkiye'de yeni bir nükleer santral kurma konusunda anlaştılar. Bazılarınızın bundan pek hoşlanmayacağını biliyorum. Ama bu da pek çok yatırım ve Rusça bilmeyi gerektirecek çok fazla teknik bilgi gerektirecek.

Taraflar suça, teröre ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı savaşma konusunda da işbirliği yapmaya karar verdiler. Bu da tabi ki iki ülkenin güvenlik güçlerinin de işbirliği içinde olmasını gerektiriyor. Ve benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de güvenlik güçleri halihazırda Rusça öğreniyor.

Netice itibariyle stratejik ortaklık olarak tanımlanabilecek ilişkilerimizde yeni bir aşamanın başlangıcındayız. Birkaç önemsiz anlaşmazlık hariç pek çok uluslar arası konuda benzer görüşlere sahip iki ülkeyiz. Kendimizi Avrupa ailesine ait görüyoruz ancak bu aileye katılma şansımız pek yüksek değil. Karşılıklı işbirliğinin ülkelerimizin geleceği için çok önemli olacağının farkında olduğumuza inanıyorum. Bu nedenle Rusça öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Son olarak pek çok büyük düşünür bize gösterdi ki yabancı dil bilenler yabancı dil bilmeyenlerden daha çok yaşıyor. Bu nedenle lütfen Rusça öğrenin ve mutlu yaşayın."

TEPAV Rusya Merkezi

Merkez'de Rusça eğitimi ve Rus kültürü ile ilgilenen kişi ve kuruluşlara destek sağlanması planlanıyor.

Bu çerçevede, Merkez'den öncelikle TOBB ETÜ'de Rusça eğitim gören öğrencilerin faydalanması öngörülüyor.

TEPAV Rusya Merkezi, Russkiy Mir Vakfı'nın açtığı 53'üncü Rusya Merkezi olacak. Daha önce aralarında ABD, İngiltere , Almanya, Japonya, Yunanistan, İsrail, Çin ve Küba'nın da bulunduğu 29 ülkede merkez açılmıştı.

Öte yandan, Rusya Merkezi TEPAV'da açılan 2. merkez olacak. Daha önce açılan TEPAV Dünya Bankası Bilgi Merkezi çalışmalarına devam ediyor.

Etiketler: Rusya Merkezi,

Yazdır

« Tüm Haberler