logo tobb logo tobbetu

“Balkan Ekspresi” Türkiye’ye Döndü TEPAV Dış Politika Analistlerinden Erhan Türbedar, Proje'nin genel danışmanlığını yürüttü.
25/08/2010 - Okunma sayısı: 2713

ANKARA- TRT ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları işbirliğiyle hazırlanan "Balkan Ekspresi" Projesi sona erdi. TEPAV Dış Politika Analistlerinden Erhan Türbedar'ın genel danışmanlığını yürüttüğü Proje, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dostluğu pekiştirmeyi, Balkan ülkelerinin tarihi, kültürel ve turistik değerlerini tanıtmayı hedefliyordu.

Yolculuğuna 29 Haziran 2010'da başlayan Balkan Ekspresi özel treni, 9 Balkan ülkesinin 21 şehrinden 37 adet canlı yayın gerçekleştirildikten ve yaklaşık 10 bin kilometrelik yolu katetikten sonra, 19 Ağustos 2010'da Türkiye'ye geri döndü.

Balkan Ekspresi Projesi kapsamında Bulgaristan'ın Filibe, Kırcaali, Sofya ve Rusçuk kentlerinden sonra sırasıyla Romanya'nın Bükreş ve Köstence, Sırbistan'ın Belgrad, Macaristan'ın Budapeşte, Hırvatistan'ın Zagreb, Bosna-Hersek'in Saraybosna ve Mostar, Kosova'nın Priştine ve Prizren, Makedonya'nın Kalkandelen, Üsküp, Manastır ve Ohri, Yunanistan'ın ise Selanik, Kavala, İskeçe ve Gümülcine kentlerinden hafta içi her gün canlı yayınlar gerçekleştirildi. Üçü cumhurbaşkanı, beşi devlet bakanı olmak üzere, bölgeden gerçekleşen yayınlarda yaklaşık 140 kişinin görüşleri yansıtıldı.

Türbedar: "Önyargıların yumuşaması doğrultusunda katkı sağlandı"

TEPAV Dış Politika Analisti Erhan Türbedar Proje'ye ilişkin değerlendirmesinde, yurtdışından gerçekleştirilen canlı yayınlarda, önceden öngörülemeyen bazı sıkıntılar yaşanabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bu tür sıkıntıların giderilmesi doğrultusunda, Balkan ülkelerinin ilgili bakanlıkları ve yerel yöneticileri Balkan Ekspresi ekibine yakın ilgi gösterdi. Bu durum, son yıllarda Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle pekiştirdiği dostluk ilişkilerinden kaynaklanıyor olsa gerek. Daha önce Batı Trakya bölgesine yönelik çekim izni vermede genelde isteksiz davranan Yunanistan yetkilileri bile, Türklerin yoğunlukta yaşadığı İskeçe ve Gümülcine kentlerinde birer adet canlı yayının sorunsuz gerçekleşmesi için yardımcı oldu. Kosova'nın bağımsızlığını tanımış olması yüzünden bir aralar Ankara'ya karşı soğuk davranan Sırbistan da, Balkan Ekspresi ekibini misafirperverlikle karşıladı. Genel olarak bütün bölge ülkeleri, Balkan Ekspresi yayınlarının hayat bulabilmesi doğrultusunda yapıcı davrandı.

Balkan Ekspresi ekibi sadece Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da ciddi sayılabilecek bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldı. Türkiye ve Türkler üzerinden yaygın bir şekilde iç siyaset yapan "Ataka" isimli milliyetçi Bulgar siyasi parti, bir kargaşa ortamı yaratarak, Balkan Ekspresi'nin Sofya'daki canlı yayının gerçekleşmesini engelledi. Ancak bu tarz siyasi partilerin Bulgaristan toplumunun marjinal kesimlerini oluşturduğu ve Bulgar toplumunun genel tutumunu yansıtmadığı gerçeğinin altı çizilmeli. Son yirmi yılda Ankara ile Sofya arasında gerçekleşen yakınlaşmayı, Bulgaristan'da atılan her adımda hissetmek mümkün oldu.

Balkan Ekspresi Projesi'nin Türkiye ile Balkan ülkelerinin toplumları arasında var olan bazı önyargıların yumuşaması doğrultusunda da katkılar sağladığı söylenebilir. Önyargılar ve eksik enformasyon, başka toplumları tanımanın ve anlamanın önündeki temel engellerdir. Balkan Ekspresi ise dolaylı yoldan farklı toplumların iletişim kurmalarına, birbirilerini daha iyi tanımalarına ve kültürel dünyalarını zenginleştirmelerine yardımcı oldu."

 

 

 


 

Medyada

TRT TURK

Etiketler: Balkanlar,

Yazdır

« Tüm Haberler