logo tobb logo tobbetu

"Transatlantik Eğilimler Araştırması" TEPAV'da Tartışıldı TEPAV ile Marshall Fonu işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, Prof. Dr. Ian Lesser'in "Transatlantik Eğilimler Araştırması"nın 2010 yılı sonuçları tartışıldı.
Haber resmi
17/09/2010 - Okunma sayısı: 2869

ANKARA - TEPAV'ın Alman Marshall Fonu (German Marshall Fund-GMF) ile birlikte 17 Eylül 2010 Cuma günü düzenlediği bir toplantıda,Prof. Dr. Ian Lesser  "Transatlantik Eğilimler Araştırması"nın 2010 yılı sonuçlarını yorumladı.

Lesser, ABD, Türkiye ve 11 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde kapsamlı bir kamuoyu ölçümü yaparak Transatlantik ilişkileri değerlendiren araştırmanın küresel tehdit algılarından dış politika amaçları ve dünya liderliğine kadar çeşitli başlıklarda ortaya çıkan bulgularını değerlendirdi. Lesser, sunumunda araştırmanın temel bulgularını şu  6 başlık altında özetledi:

"Obama Bilmecesi - Bütünü Parçaların Toplamından Fazla, Avrupa Birliği Krizi Değil Avro Krizi, Transatlantik Güvenlik Konusunda Devam Eden Görüş Ayrılığı, Asya'nın Yükseliş İle İlgili Atlantik'in İki Yakasında Farklı Bakış Açıları, Türkiye Batı'dan Uzaklaşıyor mu?, Polonya-Avrupa Birliği'nde Sıradışı Bir Ülke."

Lesser, bu çerçevede Türk kamuoyu ile AB ve ABD kamuoyları arasındaki benzerlik ve farklılıkları da ortaya koydu. Bu çerçevede, süren şahsi popülaritesine karşın izlediği siyaset konusunda Transatlantik bölgesinde ABD Başkanı Barack Obama'ya verilen desteğin düşüklüğüne işaret eden Lesser, Türkiye'den çıkan bulguların desteğin AB ve ABD kamuoylarından çok daha gerilerde olduğunu belirtti. Lesser, Obama'nın Orta Doğu, İran ve Rusya ile ilişkiler gibi dış politika alanındaki icraatlarında Türkiye'den çok daha az destek gördüğüne de değindi. AB ve ABD kamuoyları ile Türk kamuoyunu ayrıştıran en önemli noktalardan biri olarak İran'a işaret eden Lesser, İran algısının farklılık gösterdiğini söyledi. Lesser, Türkiye ile ABD ve AB arasındaki benzerlikler arasında ise ekonomik kriz ile sonuçlarını gösterdi. Lesser, kriz ile beraberinde getirdiği işsizliğin Transatlantik bölgesinde kişisel güvenlik konusunda bir tehdit olarak algılandığını ifade etti.

Lesser'ın sunumunun ardından araştırma bulgularının katılımcılarla değerlendirildiği bir tartışma bölümü de gerçekleştirildi. Bu bölümde Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığına ilişkin tartışmalar öne çıkarken, araştırmanın bulgularının bunu gösterdiği ancak Türkiye'nin nereye yaklaştığının belirlenemediği konuşuldu. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda ise askeri ve stratejik işbirliğinin yetersiz kaldığı ve ticari ilişkilerin çeşitlendirilerek geliştirilmesine ihtiyaç olduğu ifade edildi. Türk kamuoyunda AB üyeliğine verilen desteğin düşmesinin nedeni olarak da AB'nin bu konudaki isteksizliği gösterildi. Katılımcıların dikkat çektiği diğer noktalar arasında Türk kamuoyunun kendini dışarıdan daha az izole ederek daha enternasyonalist hale geldiği de yeraldı.

 

Araştırma hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler