logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Sosyal Hizmetlerde Yeni Bir Hizmet Sunum Modeli Öneriyor Öneri sosyal hizmetlerin sunumunda mahalleden başlayan kademelenmeyi içeriyor.
Haber resmi
24/09/2010 - Okunma sayısı: 5736

ANKARA - TEPAV, sosyal hizmetlerin sunumunda mahalleden başlayan  kademelenmeyi içeren yeni bir model öneriyor.

TEPAV Yönetişim Çalışmaları tarafından hazırlanan "Sosyal Hizmetlerin Sunumunda Kademelenme" başlıklı araştırma raporu yayımlandı.

Rapor'da, Türkiye'de sosyal politika alanında önemli sorunlar yaşandığına dikkat çekilerek, ekonomik ve sosyal yapılanmanın hızla değişmesine ayak uydurmakta güçlük çeken sosyal politika modellerinin, güncel sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığı ifade edildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:

"Kentsel nüfusun büyük ölçüde artmasına paralel olarak ortaya çıkan istihdam, konut, barınma, ulaşım vb. sorunlar bunların başında gelmektedir. Sorunlar birbirlerini tetikleyip beslerken, çözüm üretmekle sorumlu kurum ve kurallar, işlevselliklerini giderek yitirmekte, kısıtlı görev alanlarına hapsolarak, merkeziyetçi bürokratik sınırların ötesine geçememektedirler.

Kurumsal yetersizlikler sosyal problemleri ağırlaştırmakta, sonuç itibariyle sosyal göstergelerde bozulmalar dikkat çekici hale gelmektedir. Bölgeler arasında, aynı kent içinde farklı gelir grupları arasında ve kadın-erkek arasında eğitim, sağlık ve sosyal hizmet'lere erişim ve uygulama sonuçları arasındaki derin uçurum, başka etkenlerin yanı sıra kamu yönetiminde son dönemde yapılan reformların yeterince uygulanamamasının da sonucudur. "

Kademelenme Modeli

TEPAV'ın önerdiği model, mahalleden başlayan bir hizmet kademelenmesini öngörüyor. Modele göre, her mahallede açılacak ilk adım istasyonları mahalle bazında bütün soysal hizmet ve yardım sunan kurumlara erişimin ilk adımı olacak. Vatandaşlar buradan e-devlet imkanlarıyla sunulan hizmetlerin dışında gerekirse ilgili sosyal hizmet birimlerine veya toplum merkezlerine yönlendirilecekler. Toplum merkezleri mekansal olarak birkaç mahalleden sorumlu temel hizmet birimleri olacak. Toplum merkezleri hizmetle sorumlu oldukları bölgede dezavantajlı kişi (çocuk-kadın-yaşlı-yoksul) ve gruplara rehberlik, danışmanlık, eğitim ve sosyal etkinlik türünde hizmet sunacaklar. Toplum merkezlerinin diğer bir  işlevi, sorumlu oldukları coğrafi bölgede ev ziyaretleri de yapmak suretiyle sosyal  analiz yapmak ve kentin sosyal politika uygulamasına katkı sağlamak olacak. Kademelenmenin son aşamasında ihtisas hizmet birimleri bulunacak. Bunlar da coğrafi olarak belli mahalle gruplarına hizmet sunan çocuk yuvası, huzurevi, rehabilitasyon merkezi gibi uzmanlaşmış hizmet sunum merkezleri olacak. Eğitim ve sağlık sistemi de aynı kademelenme sistemine kolaylıkla uyum sağlayabilecekler.

Hedef, kişi ve grupların sosyal gereksinimlerini bütüncül bir anlayışla görebilen ve onlara uygun hizmeti sunabilen bir yapıyı oluşturmak olacak.

Amaç tartışma başlatmak

Raporun amacının sosyal politika alanında yaşanan sorunları bütünüyle analiz etmek, çözüm önerileri sunmak olmadığına dikkat çekilen çalışmada, "Amaç sosyal hizmetlerin sunumunda yeni ve etkin bir yerel örgütlenme modeli üzerinde bir tartışma başlatmaktır. Metin, nihai bir rapor olmaktan ziyade yeni bir hizmet sunum modelinin geliştirilmesi açısından bir ilk taslak-bir tartışma metni olarak değerlendirilmelidir" denildi.


 

Yazdır

« Tüm Haberler