logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: "Girişimciliği Süper Kahramanlıktan Çıkarıp Demokratikleştirmek Gerek" TOBB tarafından düzenlenen "Girişimcilik Kongresi"nde konuşan Sak, sermayenin girişimcilik için gerekli olduğunu ama yeterli olmadığını söylerken, "Girişimciliğin demokratikleşmesi çağımızın belki de en önemli olgusu" dedi.
Haber resmi
06/11/2010 - Okunma sayısı: 2708

ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'de girişimciliği süper kahraman olmaktan çıkararak demokratikleştirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Sak, sermayenin girişimcilik için gerekli olduğunu ancak yeterli olmadığını belirtirken, "Girişimciliğin demokratikleşmesi çağımızın belki de en önemli olgusu" diye konuştu.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında 6 Kasım 2010 Cumartesi günü TOBB Girişimcilik Kongresi'nin "Türkiye'de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli?" konulu oturumunda konuşan Sak, girişimcilerin adeta "süper kahramanlar" gibi fikir bulmaktan bu fikri piyasaya uydurmaya, finansman bulmaktan şirket yönetmeye kadar çok sayıda işi yapması gerektiğinden bahsetti. Dünyada girişimciliğin demokratikleştiğine işaret eden Sak, "Bugün girişimcilik küresel çapta hiç olmadığı kadar demokratiktir. Eskiden aileden zengin olmak gerekiyordu. Girişimci için finansmana ulaşma kolaylaşmıştır" diye konuştu. Türkiye'de girişimciliğin demokratik olup olmadığı sorusuna ilişkin ise bir çok komşu ülkeden daha iyi durumda olunduğunu belirten Prof. Dr. Güven Sak, "Ama ekonomik büyümeyi sürdürmek için çok daha iyisine ihtiyacımız var" dedi. Sak, bu çerçevede Türkiye'nin verimlilik artışıyla en büyük 10 ekonomiden biri olabileceğinin altını çizerken, inovasyonun büyümeyi sadece ihracat kompozisyonundaki değişim şeklinde değil verimlilik artışı kanalıyla da etkilediğini söyledi.

guven hoca.520px

Sak'ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumun diğer konuşmacıları ABD Ekonomi Müşaviri Laird Treiber, Prof. Dr. Arman Kırım, Turkven Girişim Sermayesi Yönetici Ortağı Göktekin Dinçerler, Eurasia Capital Partners Ogeday Karahan ve Doğuş Holding Strateji Grup Başkanı Özlem Denizmen oldu.

 

Girişimciliğin belli bir ekosistemde gerçekleşebileceğini vurgulayan Sak, Türkiye'nin bu konuda elinde olanlara bakıldığında fırsatı görebilecek girişimciler, AR-GE destekleri, teknopark altyapısı ve gelişen özel sermaye sektöründen bahsedilebileceğini söyledi. Ancak AR-GE desteklerinin ve teknoparkların performanslarının değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Sak, özel fonların yaygınlaştırılması gerektiğini de dile getirdi. Sak, Türkiye'de hem uluslararası hem yerel özel sermayenin yatırım sayısı ile büyüklüğünün arttığını ama erken dönem şirketlere yatırım sayısının AR-GE harcamaları ve patent sayısı gibi unsurlara kıyasla az olduğunu belirtti. Türkiye'nin yıldız sektörleri olmasa da çok sayıda yıldız şirketinin bulunduğunu söyleyen Sak, özel sermaye ve risk sermayesi fonlarının bu şirketlerin desteklenerek ortaya çıkarılması açısından önemine işaret etti. Sak, söz konusu desteklerin önümüzdeki dönemde verimlilik artışlarının da itici gücü olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Sak, ayrıca TÜBİTAK ve YÖK gibi kurumlarda girişimciliğin artırılması noktasında bir reform gerekebileceğini söylerken, "Örneğin bir Türk risk sermayedarı TÜBİTAK başkanı olabilir mi?" sorusunu yöneltti.

Türkiye, girişimcilik ruhunu geç farketti

Girişimcilik Kongresi'nin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, dünyayı ve ülkeyi girişimcilerin değiştireceğini, ülkelerin zenginliğinin de girişimci sayısıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin girişimcilik ruhunu son 30 yılda fark ettiğini belirtirken, potansiyel bulunmasına rağmen girişimci sayısının az az olduğunu ve 1 milyon 200 bini bulduğunu kaydetti. Kadın girişimci sayısındaki azlığa da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye nüfusunun 36 milyonu kadınlardan oluşurken kadın girişimci sayısının sadece 80 bin olduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, oysa Türkiye'nin genç nüfuslu bir ülke olmasından doğan avantajı bulunduğunu ve bu çerçevede kadın nüfus potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, girişimcilerden bulundukları illerde "rol model" olmalarını ve çalışmalarını  paylaşmalarını istedi.

Kongrenin açılışında Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da birer konuşma yaptı.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler