logo tobb logo tobbetu

BECERİ'10 Projesi'nin İlk Aşaması Tamamlandı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, odaların işgücü piyasası analizleri kapsamında TOBB ETÜ ve TEPAV'la birlikte 19 ilden 5 bin sanayiciye ulaştığını söyledi.
Haber resmi
27/12/2010 - Okunma sayısı: 3648

İSTANBUL - TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında yürütülen "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi"nin ilk aşaması tamamlandı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, temmuzda başlayan ve "BECERİ'10" sloganıyla yürütülen proje kapsamında 19 il ve 3 ilçede yapılan işgücü piyasası ihtiyaç analizleriyle işverene hangi nitelikte elemana ihtiyaç duyduğunun sorulduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, çalışmada ilgili odaların TOBB ETÜ ve TEPAV ile birlikte 19 ilden 5 bin sanayiciye ulaştıklarını belirtti.

Projenin İstanbul'da yapılan tanıtım toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, işsizliği besleyen ana etkenin mesleksizlik olduğunu, BECERİ'10 Projesi'yle gençlerin meslek sahibi olmasının sağlanmasıyla işsizliğin ana damarının tıkanacağını ifade etti.  Hisarcıklıoğlu, "20 binden fazla işsizimize şimdiden umut olduk. 19 ilde 2 bin 235 şirketimiz projeden stajyer istihdam etme talebimizi kabul etti. Bu şirketlerden 20 bin 616 kişilik stajyer talebi aldık. 5 yılda 1 milyon işsizimizi iş hayatına kazandırmayı hedefliyoruz" dedi. Proje daha bilinir hale geldikçe ve proje kapsamındaki teşvikler hayata geçtikçe işverenden gelen talebin artmasını beklediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "İnşallah kısa sürede stajyer istihdamını 100 binlere çıkardığımız günleri de müjdeleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde de alınan taleplere göre kursların açıldığını göreceğiz" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, beceri uyumsuzluğunu kaldırmayı hedefleyen ve benzeri daha önce Güney Kore'de yapılan projeyle illerdeki ticaret ve sanayi odaları vasıtasıyla işverenlerin mesleki eğitim kurslarında yönetim süreçlerine katılımının sağlandığını belirtti. Gelinen noktada işgücü piyasası ihtiyaç analizleri çalışmasının yanı sıra seçilen 111 okulda toplam 92 milyon TL yatırım gerçekleştirildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu rakamın 88 milyon TL'lik kısmının donanıma ve kalan kısmının da eğitici eğitimine harcandığını söyledi.

Kapsamlı ve sistematik programlar gerek

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de yılda yaklaşık 600 bin kişiye istihdam yaratılması gerekirken birikmiş stoklar da hesap edildiğinde yüzde 5.5-6 büyümenin bile Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu istihdamı sağlayamayacağını, bu nedenle kapsamlı ve sistematik istihdam yaratma programları yapmak gerektiğini vurguladı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ise sanayi için gelecek vizyonlarının merkezine konan katma değeri yüksek, bilgi ve teknoloji içeriği yoğun üretimin ancak nitelikli işgücüyle mümkün olduğuna işaret etti. Küçük, "2010'u etkileyici, dikkat çekici bir büyüme performansıyla kapatıyoruz. Bundan sonrası için hedefimiz ekonomideki iyileşmeyi güçlü ve kalıcı hale getirmek, büyümeyi sürdürülebilir kılmak. Biliyoruz ki, bu hedefe ulaşmanın önemli unsurlarından biri de mesleki eğitim almış, nitelikli işgücüdür" dedi.

 

Yazdır

« Tüm Haberler