logo tobb logo tobbetu

“AB Sihrini Kaybettiyse Bile Önemini Yitirmedi” "Türkiye, AB'nin Neresinde?" konulu panelde konuşan TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, AB'nin sihrini kaybetse bile önemini koruduğuna işaret etti.
Haber resmi
24/01/2011 - Okunma sayısı: 2636

ANKARA - TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, mali krizin Avrupa'daki etkisi ve Türkiye'nin katılım sürecinde Kıbrıs sorunu konusunda yaşadıklarına ilişkin olarak "AB sihrini kaybettiyse bile önemini yitirmedi" diye konuştu.

Ankara Genç İşadamları Derneği'nin (ANGİAD) 24 Ocak 2011 Pazartesi günü gerçekleştirdiği  ''Türkiye, AB'nin Neresinde?'' konulu panelin moderatörlüğünü üstlenen Eralp, mali krizin Birlik ülkelerine etkilerine ve Avrupa'da yükselen yabancı karşıtı siyasi söylemlere işaret etti. Türkiye-AB ilişkilerinde de Kıbrıs sorununun müzakere sürecini tıkadığını hatırlatan Eralp, son olarak Avrupa Komisyonu'nun iyi niyet girişimi olarak başlattığı Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün onaylanması sürecinin de Güney Kıbrıs'ın baskıları sonucu Avrupa Parlamentosu'nda askıya alındığını belirtti. Eralp, tüm bu gelişmeler ışığında Avrupa'nın önde gelen düşünürlerinden İvan Krastev'in "AB sihrini kaybettiyse bile önemini yitirmedi" sözlerini hatırlattı. AB'nin, tüm olumsuz etkilerine rağmen mali krizi aşmak için kurumsal mekanizmalarını zorladığını ve yapısal değişikliklere gitme yönünde çaba gösterdiğini söyleyen Eralp, mevcut tabloya bakıldığında 2011 yılı için iyimser olmak zor olsa da umudu yitirmemek gerektiğini belirtti.

Kıbrıs konusunda Avrupalı da 'Aldatıldık' diyor

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi Üyesi Vural Öger de Kıbrıs nedeniyle Türkiye'nin geleceğinin ipotek altında olduğunu ancak bu işi duygudan uzak ve iç politika malzemesi yapmadan görmek gerektiğini savundu. Türkiye'nin AB müzakere başlıklarına Kıbrıs'ın uyguladığı vetoya değinen Öger, "Avrupa'ya 'Bu fasılları neden açmıyorsunuz' diye sormak doğru değil. Çünkü Avrupalı da 'Aldatıldık" diyor. Hükümet, Temmuz 2005'te Türk limanlarını Kıbrıs gemilerine açacağı taahhüdünde bulundu. Bu taahhüt yerine getirilmiyor" dedi. Öger, Kıbrıs sorunu çözüldüğü takdirde Türkiye'nin AB üyeliğine inandığını sözlerine ekledi.

Gümrük Birliği geliştirilmeli

Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sait Akman ise dönem dönem gündeme gelen Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin askıya alınması konusuna değindi. Akman, bu konuda hem Birlik hem Türkiye açısından sakıncalı bir karar almadan once Gümrük Birliği'nin küresel eğilimler doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

AB'nin ticari ortak olarak ve çok geniş bir Türk nüfusu barındırıyor olması nedeniyle Türkiye açısından taşıdığı öneme işaret eden Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Pınar Eczacıbaşı da AB Projesi'nin Türkiye için vazgeçilmesi mümkün olmayan bir proje olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, Kıbrıs konusunda hükümet nezdinde daha stratejik adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler