logo tobb logo tobbetu

Dönüşen Dünyada Güney Asya: Bangladeş Örneği Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mohammed Mirajul Quayes'ın katılımıyla TEPAV'da düzenlenen bir toplantıyla, dünyadaki dönüşüm süreci Güney Asya bağlamında ele alındı.
Haber resmi
26/04/2011 - Okunma sayısı: 2948

ANKARA - TEPAV, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mohammed Mirajul Quayes'ın konuşmacı olduğu bir toplantıyla dünyadaki dönüşüm sürecinde Güney Asya'daki durumu tartışmaya açtı.

TEPAV'da 25 Nisan 2011 Pazartesi günü düzenlenen toplantıda konuşan Bangladeş Dışişleri Müsteşarı Mohammed Mirajul Quayes, ülkesindeki demokratikleşme ile uluslararası topluma entegrasyon çabalarına işaret etti. Quayes, Bangladeş'in eski bir sömürge olarak değil hukuka ve laikliğe vurgu yapan, barışı korumak üzere çaba harcayan bir ülke olarak öne çıktığını söyledi.  Bu çerçevede Güney Asya için anahtar unsurun demokrasi olduğunun altını çizen Quayes, yaşanan çatışmaların ardından yeniden yapılanma sürecinin daha çok çaba gerektirdiğine işaret etti. Quayes, kadınların dahil olduğu kalkınma projeleri, tarım modelleri ve yerel kalkınma planlarının yaşadıkları bu sürecin temel noktalarını oluşturduğunu anlattı. Quayes ayrıca, bu çabaların mikro düzeyde inisiyatiflerce desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Sorunlu mikro krediler oldu

Ülkesinde öne çıkan mikrofinans uygulamasına ilişkin soru üzerine modelin özellikle kadınların entegrasyonu, çocukların beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve tarım alanında önemli faydalarını gördüklerini söyleyen Mohammed Mirajul Quayes, bununla birlikte geri ödemede sıkıntı yaşayarak mallarını kaybeden insanlar olduğunu da ekledi.

En az gelişenler sistem dışında

Türkiye ile ilişkilere değinen Quayes, iki ülke arasında yaklaşık 700 milyon dolarlık ticaret hacminin 2015 yılına kadar 3 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ve bu kapsamda ikili anlaşmalar imzalamaya hazır olduklarını kaydetti. Ayrıca Türkiye ile Bangladeş'in ortak uluslararası örgütlerde yer aldığını hatırlatan Quayes, özellikle Gelişen 8 Ülke (D8) kapsamındaki ortaklığı önemsediklerini belirtti. Müsteşar Quayes, Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nın Mayıs'ta İstanbul'da yapılacağını hatırlatırken, ancak bu örgütlenmenin sistemin parçası haline getirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bir başka soru üzerine ülkesinde geçmişe dayalı laik kültürün bulunduğunu belirten Quayes, geleneksel olarak kapsayıcı bir millet olduklarını ifade etti. Mohammed Mirajul Quayes, son dönemde yaşanan çatışmalar bağlamında yeni dünya düzenine ilişkin ise, bu düzenin birşeyleri onarmaya çalışmaktan çok onarılması gereken şeyler yarattığını belirtti.

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler