logo tobb logo tobbetu

DB’nin “Küresel Kalkınma Perspektifleri” Raporu'nun Türkiye Sunumu TEPAV’da Yapıldı Toplantının açılışında konuşan Serdengeçti, altın fiyatlarının halen çözülmesi gereken sorunlar olduğuna dair bir gösterge olduğunu söylerken; Zachau ise, BDDK tarafından açıklanan önlemleri memnuniyetle karşıladıklarını, Mortgage ve otomobil kredilerinin de izlenmesi gerektiğini belirtti.
Haber resmi
22/06/2011 - Okunma sayısı: 2510

ANKARA - Dünya Bankası (DB) tarafından hazırlanan ve uzun vadeli öngörüleri ortaya koyan "Küresel Kalkınma Perspektifleri 2011- Çok Kutupluluk: Yeni Küresel Ekonomi" başlıklı raporun Türkiye sunumu, TEPAV'da düzenlenen bir toplantıyla yapıldı. Yükselen ekonomilere doğru kayan çok para birimli yeni bir ekonomi düzeninden bahsedilen raporda, 2025 yılına gelindiğinde Türkiye'nin küresel büyümeye katkıda bulunan önemli ülkelerden olacağı belirtildi. Dünya Bankası, Türkiye'ye potansiyelini kullanabilmesi için yenilikçiliğe ve insan kaynağına yatırım yaparak makroekonomik politikalarda ihtiyatlı olması önerisinde bulundu.

TEPAV'da 22 Haziran 2011 Çarşamba günü yapılan toplantıda, raporun sunumuna geçilmeden önce TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti ile DB Türkiye Direktörü Ulrich Zachau birer açılış konuşması yaptı.

Serdengeçti, altın fiyatlarının küresel ekonomide halen çözülmesi gereken sorunlar olduğuna dair önemli bir gösterge olduğunu söylerken, ekonomik koordinasyon konusunda da sorunlar yaşandığını ve ortak para birimi olan ülkelerin dahi kendi içinde mutabakata varamadığını belirtti. Serdengeçti, siyasilerin başarısızlıklarından döviz kuru tartışmalarını kullanarak sıyrılmaya çalıştıklarını da ifade etti. Bu tabloda ortaya yeni bir dünya düzeninin çıktığına işaret eden Serdengeçti, DB'nin raporunda ele aldığı bu düzende yükselen ekonomilerin önemini vurguladı.

Zachau ise, kısa vadede makro ekonomide çeşitli zorlukların olduğunu, bu bağlamda Türkiye'de de son olarak BDDK tarafından açıklanan önlemleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. "Mortgage ve otomobil kredileri kapsam dışı bırakıldı. Zaman içinde bunların da izlenmesi gerekiyor. Karar alıcıların parasal politikaları ve mali politikaları devam ettirmesi de önemli" diyen Zachau, istihdam alanında becerilerin uyumlaştırılması ve Türk Ticaret Kanunu'nun orta vadede uygulanmasının önemi üzerinde de durdu.

15 küresel kutuptan biri Türkiye olacak

Açılışın ardından raporu sunan DB Yükselen Küresel Eğilimler Grup Yöneticisi Mansoor Dailami, önümüzdeki 20 yıllık sürece baktıklarında küresel büyümeyi destekleyen birden çok ülkenin varolacağı çok kutuplu bir düzen gördüklerini ve 15 küresel kutuptan birinin de Türkiye olacağını söyledi. Dailami, Türkiye'nin bu potansiyeli gerçeğe dönüştürebilmek için yenilikçilik yoluyla üretkenlik artışı sağlaması, insan sermayesine yatırım yapması ve makroekonomik politika oluşturmada ihtiyatlılığı sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Çokuluslu şirketlerde gelişmekte olan ülkelerin rolüne de işaret eden Dailami ayrıca, uzun vadede çok para birimli ve Çin Yuanı'nın uluslararası döviz kuru olacağı bir düzen öngördüklerini ekledi.

Raporu değerlendiren Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilin Neyaptı ise, Türkiye'nin gelecekteki gelişimi konusunda oldukça olumlu bir eğilimin bulunduğunu, ancak kimi ekonomik sosyal göstergelerde BRIC ülkelerinin gerisinde kalındığını söyledi. Neyaptı, raporun çok kutupluluktan bahsederken bölgesel potansiyeller konusuna değinmemesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti.

DB Türkiye Baş Ekonomisti Marina Wes de Türkiye'nin rahatlığa kapılmadan başta en kırılgan yanı haline gelen cari açık olmak üzere risklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi.


Rapora Dünya Bankası Web sitesi üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Toplantıda yapılan sunumlara İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler