logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Girişimcilikte Eksiğimiz, Sermayeden İbaret Değil” Turkcell'in düzenlediği panelde konuşan Sak, Türkiye'de girişimcilik ekosistemindeki eksiğin erken dönem girişim sermayesinden ibaret olmayıp, üniversite reformu kapsamında yapılması gerekenler bulunduğunu belirtti.
Haber resmi
27/06/2011 - Okunma sayısı: 2436

İSTANBUL- Turkcell, 27 Haziran 2011 Pazartesi günü Harvard Business School Profesörü Josh Lerner'in de katılımıyla düzenlediği "Ekonomik Kalkınmada Teknoloji ve İnsanın Rolü" isimli konferansla, girişimcileri ve girişim sermayesi fon temsilcileriyle melek yatırımcıları biraraya getirdi. Her yıl Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'ta açıkladığı Küresel Girişim Sermayesi Raporu'nun yazarı olan Lerner'ın konuşmasının ardından düzenlenen panelde, TEPAV Direktörü Güven Sak da Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"İsrail modeline benzer uygulamalar gerek"

Açılış konuşmasını Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in yaptığı konferansın panel bölümünde konuşan Sak, Türkiye'nin girişimcilik ekosistemindeki tek sorununun girişim sermayesi sıkıntısı olmadığına, akademi ile iş dünyası arasındaki diyalogda ve küresel ağlar ile know-how'a erişimde eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti. Güven Sak, "Üniversite reformunda önemli alanlardan biri bilim adamlarımızın buluşlarını ticarileştirecebilecekleri sistemleri kurabilmemiz" diye konuştu. Konuyla ilgili İsrail'daki YOZMA modelini örnek gösteren Sak, "İsrail'de fonların fonu YOZMA, girişim sermayesi sektörünü ayağa kaldırmadan önce BIRD isimli kuruluş İsrailli ve Amerikalı şirketleri ortak teknoloji geliştirme projeleri için biraraya getiriyordu. Şimdi bizim de benzer politikalar izlememiz lazım" dedi.

Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar'ın moderatörlüğünde yapılan panelde Young Turk Ventures Kurucusu Cem Sertoğlu ile TOBB Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler de konuştu.

Prof. Lerner, kamu - özel sermayesi önerdi

Konferansın ana konuşmacısı Josh Lerner ise, girişimcilik ile sağlanan istihdamın önemine işaret etti ve girişim sermayesinin gelişmesi için kamunun rolü üzerinde durdu. Risk sermayesi, melek yatırımcı ve özel sermayenin global anlamda tarihçesinden bahseden Lerner, "fonların fonu" gibi kamu parasının yatırımlarda özel sermaye ile eşlendiği modellerin doğrudan kamunun firmalara yatırım yaptığı modellere kıyasla başarılı olduğunu söyledi. Lerner, bunun altında yatanın piyasa mekanizmasının kullanılması olduğunu sözlerine ekledi.

"Boulevard of Broken Dreams" isimli çok satanlar listesinde yer alan bir kitabı bulunan Harvard Business School Öğretim Üyesi Prof. Lerner, Dünya Ekonomik Forumu'nda yürüttüğü görevinin yanı sıra Yeni Zelanda ve Meksika gibi ülkelerin hükümetlerine girişim sermayesinin geliştirilmesi konusunda danışmanlık da yapıyor.


Toplantıda Josh Lerner tarafından yapılan sunuma İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazdır

« Tüm Haberler