logo tobb logo tobbetu

TEPAV: "Büyüme Rekoruna Rağmen Küresel Sıralamada Bir Basamak Düştük" Türkiye, üretim artışı açısından 45 ülke arasında 9'uncu sıradan 10'uncu sıraya geriledi.
Haber resmi
04/07/2011 - Okunma sayısı: 3916

ANKARA - TEPAV, 2011 ilk çeyrek sonuçları incelendiğinde Türkiye'nin yüzde 11'lik büyüme performansına rağmen üretim düzeyinde bir basamak gerileyerek 45 ülke arasındaki sıralamada 9'uncu sıradan 10'uncu sıraya gerilediğini açıkladı.

TEPAV Küresel Kriz İzleme Grubu'nun küresel üretimin yüzde 91'ini ve küresel ticaretin ise yaklaşık yüzde 87'sini gerçekleştiren 45 ülkenin üretim ve ihracat açısından toparlanma performansına yönelik olarak gerçekleştirdiği izleme çalışmalarının ilk çeyrek sonuçları yayımlandı.

Sonuçların değerlendirildiği, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan ile TEPAV Araştırmacısı Ayşegül Dinççağ tarafından hazırlanan "Büyüme Rekoruna Rağmen Üretimde Bir Basamak Geriledik" başlıklı not yayımlandı.

2010 yılı sonu itibariyle yapılan analizde Türkiye'nin, incelenen ülkeler arasında kriz öncesi üretim düzeyine göre üretimini en fazla artıran dokuzuncu ülke olarak belirlendiği açıklanan Not'ta, "2011 ilk çeyrek sonuçları incelendiğinde ise Türkiye'nin yüzde 11'lik büyüme performansına rağmen üretim düzeyinde bir basamak gerileyerek onuncu sırada yer aldığı saptanmıştır. Ancak, bu sonuçla bile Türkiye, Polonya ve İsrail'le birlikte Avrupa ve Orta Doğu'yu içine alan geniş coğrafyada en başarılı ülkeler arasında yer almıştır" denildi. Not'a şöyle devam edildi:

İç tüketime dayalı büyüme

TEPAV'ın çalışmasında, 45 ülkeyi kapsayan değerlendirme sonuçlarına göre, 2011'in ilk çeyreği itibariyle üretim düzeyi açısından 27 ülkenin, ihracat düzeyi açısından ise 21 ülkenin kriz öncesindeki üretim ve ihracat miktarını aştığı belirlendi. Not'ta şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, üretim düzeyi açısından kriz öncesi üretim düzeyinin yüzde 8,4 üzerine çıkmıştır. İhracat ise halen kriz öncesi düzeyini yakalayamamış, 2008'in ikinci çeyreğindeki değerinin yüzde 92,5'ine ulaşabilmiştir. Türkiye, ihracat performansı açısından 45 ülke arasında 31. sırada yer alarak ihracat performansı açısından bazı Avrupa ülkelerinin dahi gerisinde kalmıştır.  Bir başka deyişle krizden toparlanma süreci Türkiye açısından iç tüketime dayalı olarak gerçekleşmiştir.

Bu dönemde yüksek büyümeyi ve ihracat artışını sağlayabilen Çin, Hindistan gibi Doğu Asya ülkeleri ve bu ülkelere tedarik sağlayan Latin Amerika ülkeleri en başarılı ülkeler olarak göze çarpmaktadır. Bu dönemin en başarısız ülkeleri ise halen borç kriziyle uğraşan Avrupa ülkeleri ile Mart ayında yaşanan depremden büyük zarar gören Japonya olmuştur. Avrupa ülkeleri arasında ise en iyi büyüme performansını Türkiye göstermiştir. Türkiye, krizde en çok küçülen ülkelerden biri olmasına rağmen toparlanma performansı ile eski üretim düzeyini yakalayarak krizden etkilenmeyen Polonya'yı bile geride bırakmıştır."

 

Tablo 1. 2011'in İlk Çeyreğinde Üretim ve İhracatta Değişim, Kriz Öncesine (2008Ç2) Göre:

adsiz.520px

Kaynak: TÜİK, DTÖ, EIU ve TEPAV Hesaplamaları

 

 

 

Etiketler: Büyüme, Üretim,

Yazdır

« Tüm Haberler