logo tobb logo tobbetu

TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Sayan, Körfez’e KOBİ’lerin Önemini Anlattı Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi İş Forumu’nda konuşan Prof. Dr. Serdar Sayan, ülke ekonomilerinde büyük önem taşıyan KOBİ’lerin gelişimi için alınması gereken önlemlerden bahsetti.
Haber resmi
07/02/2012 - Okunma sayısı: 2159

 

İSTANBUL - Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 1. İş Forumu, TOBB’un evsahipliğinde 5-7 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Forum kapsamında TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan da Türkiye ve Körfez ülkelerinde KOBİ’lerin üretim ile istihdama katkısına ilişkin bir sunum yaptı.

İstanbul’da düzenlenen Forum’un açılışına, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) Başkanı Şeyh Saleh Kamel ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah bin Juma Al-Shibli katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından eş zamanlı panellerle iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret potansiyelinden kadın girişimciliğine ve KOBİ’lere kadar çok çeşitli konular ele alındı. Forum’un son gününde düzenlenen “Ekonominin Anahtar Oyuncuları KOBİ’ler” başlıklı panelde konuşan TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Serdar Sayan, KOBİ’ler sayesinde oluşan ürün çeşitliliğinin, ülke ekonomilerinin çeşitli ürün piyasalarında ortaya çıkan krizlerin etkilerini göğüslemesine yardımcı olduğunu belirtti.

“İş kurmak kadar tasfiye de kolaylaştırılmalı”

Sayan, kurumsal yapıyı girişimci/yatırımcı dostu hale getirmenin ve karşılaştıkları belirsizlikleri azaltmak üzere alınacak önlemlerin, KOBİ’lerin üretkenliği ile rekabet gücünü artıracağını ifade etti. İş kurma süresinin kısaltmanın maliyetleri düşüreceğinin sıkça dile getirildiğini ancak iş tasfiye etmeyi kolaylaştırıcı yasal düzenlemelerin de en az bunun kadar önemli olduğunu söyleyen Sayan, ortaklıkları bozmak gerektiğinde karşılaşılan sıkıntıların, şirketlerin ortaklıklar yoluyla büyümesini caydırıp engellediğini kaydetti.

Bilgi asimetrisine karşı derecelendirme kuruluşları…

Makroekonomik istikrarın tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Serdar Sayan, kredi garanti mekanizmalarının ve fonların kurulmasının yanında kredi derecelendirme kuruluşlarının faaliyet göstereceği altyapının oluşturulmasının önemini vurguladı. Sayan, böylelikle KOBİ’lerle fon sağlayan kurumlar arasındaki bilgi asimetrisinin azalacağını ve KOBİ’lerin finansmana erişiminin iyileşeceğini belirtti. Sayan ayrıca, finansmana erişim konusunda alınacak tedbirlerin, faaliyetteki KOBİ’lerin büyümesini olduğu kadar yeni KOBİ’lerin ortaya çıkmasını da teşvik edeceğini ifade etti.

Moderatörlüğünü KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Metin Şatır yaptığı panele Sayan’ın yanı sıra TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Kuveyt Ticaret Odası Müdür Yardımcısı Soud Khalid Al Zaid ve Körfez Sanayi Danışmanlık Kurumu Genel Sekreteri Abdulaziz Hamad Al Aged konuşmacı olarak katıldı.

Yazdır

« Tüm Haberler