logo tobb logo tobbetu

TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Sayan: “Ortadoğu’ya Yönelen İhracatın Niteliği Uzun Vadede Riskli” Prof. Dr. Serdar Sayan, Sloven gazetesi Delo’nun Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.
Haber resmi
26/03/2012 - Okunma sayısı: 1930

ANKARA – Slovenya’nın önde gelen gazetelerinden Delo, 26 Mart 2012 tarihli sayısında TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan ile Türkiye ekonomisine ilişkin yapılmış röportaja yer verdi. Sayan, röportajda, 2008 krizinin ardından AB pazarında yaşanan talep daralması sonrasında Türk ihracatçılarının rotasını çevirdiği Ortadoğu pazarının krizin etkilerini nispeten azaltırken, niteliğinin daha düşük olması nedeniyle uzun dönemde risk taşıdığını kaydetti.

Serdar Sayan, Türkiye’de 2001 yılında yaşanan krizi aşmak için alınan önlemlerin, 2008 küresel krizinin atlatılmasında avantaj sağladığını belirtti. 2001 krizinde grup içi şirketlere piyasanın altındaki borçlanma oranları ile kredi açanlar başta olmak üzere çok sayıda bankanın iflas ettiğini hatırlatan Sayan, kriz sonrasında bankacılık reformuyla sektördeki aşırı risk iştahının kontrol altına alındığını ve bunun Türk bankacılık sektörünün 2008 küresel finans krizinin ilk dalgasını nispeten sorunsuz atlatmasına yardım ettiğini söyledi. Prof. Dr. Sayan, kriz sonrasında IMF ile birlikte oluşturulan program ile GSYİH’nın yüzde 6,5’i  kadar faiz dışı fazla yaratılmasını mümkün kılacak bir mali disiplinin getirildiğini ve son 10 yıllık süreçte iktidarda tek parti hükümetinin olmasının da yardımıyla kurulan makroekonomik istikrarın yatırım ortamının daha da iyileştirilmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Yaşanan süreçte ekonomik büyümenin etkisiyle yaşam standartlarının yükseldiğini ancak ekonomide hala bazı zayıflıklar olduğunu ifade eden Sayan, 2008’deki krizin ardından AB’nin daralan talebinin Türk ihracatçısını “vurduğunu” dile getirdi. Sayan, işsizlik yüzde 14 seviyelerine çıkarken hükümetin ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarında indirime gittiğini ancak bunun tüketici harcamalarını da yükselterek dış ticaret açığına baskı yaptığını belirtti.

2008 krizinin ardından AB pazarında yaşanan talep daralması sonrasında Türk ihracatçıların Ortadoğu pazarına yönelmesinin krizin etkilerini nispeten azalttığını söyleyen Sayan, ancak bu arada AB’nin toplam ihracat içindeki payının yüzde 47’ye indiğini kaydetti. Serdar Sayan, bu durumun geçici olduğunu ve bu payın tekrar artacağını umduğunu ifade etti. Buna karşın Ortadoğu’ya yapılan ihracatta bir azalma beklemediğini belirten Prof. Dr. Sayan, Ortadoğu pazarına yapılan ihracatın niteliğinin daha düşük olmasının uzun dönemli ihracat sepetinin bileşimi açısından yarattığı riske de değindi. Sayan son olarak, AB’ye üyelikle ilgili gelişmelerden bahsetti.

 

Röportajı orjinalinden okumak için:

Yazdır

« Tüm Haberler