logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Asya-Pasifik ile Bağlantımız Zayıf, Ulaşım İçin Yatırım Yapmalı” TEPAV Direktörü Güven Sak, BM’nin Asya-Pasifik Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Raporu'nun tanıtım toplantısında konuştu.
Haber resmi
10/05/2012 - Okunma sayısı: 1796

 

ANKARA – TEPAV Direktörü Güven Sak, Türkiye'nin Asya-Pasifik ülkeleriyle bağlantısının zayıf olduğunu ve bu durumun Türkiye için problem yarattığını söyledi. Sak, Türkiye’nin Asya ile entegrasyonunun güçlendirilmesi için ulaşım altyapısına yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Birleşmiş Milletler (BM) Asya-Pasifik Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Raporu”, 10 Mayıs 2012 Perşembe günü tüm dünya ile eşzamanlı olarak Ankara'da Birleşmiş Milletler Temsilciliği'nde de açıklandı. Tanıtım toplantısı, BM Türkiye Temsilcisi Shahid Najam, BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) Temsilcisi Dr. Muhammad Hussain Malik ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Sunumunda raporun genel değerlendirmesini yapan ve Türk ekonomisinin Asya-Pasifik ekonomileri ile ilişkisini anlatan Sak, krizin herkesi etkilediğini ancak Asya’nın dünyanın büyüme motoru olarak dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Asya'nın entegrasyon modelinin Avrupa Birliği'nden farklı ve hala düşük olduğunu belirten Sak, Asya ülkelerinin entegrasyonunun ekonomik aktörlerin piyasadaki etkileşimlerinden doğduğunu ifade etti. Güven Sak, bu modelin Orta Doğu’nun Türkiye ile entegrasyonunda da örnek alınabileceğine değinirken, Türkiye’nin Asya ile entegrasyonunun güçlendirilmesi için ulaşım altyapısına yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi. Sak, bu çerçevede TEPAV’ın çalışmalarından İstanbul-Tahran-İslamabad Treni Projesi’ni örnek gösterdi.

Toplantının açılışında konuşan BM Türkiye Temsilcisi Shahid Najam ise bölgesel entegrasyonun güçlendirilmesinde asıl sorumluluğun, entegrasyonu kolaylaştıracak düzenlemeleri yapma yetkisine sahip olan devletlere düştüğünün altını çizdi. ESCAP Temsilcisi Dr. Muhammad Hussain Malik de sunumunda son küresel krizin dünya ekonomisinde belirsizliğin hakim olduğu yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu dile getirirken,  Asya ve Pasifik ülkelerindeki ekonomik büyümenin hemen hemen her ülkede önemli ölçüde azaldığını ve büyümenin iş yaratmadığını vurguladı.

Raporda Türkiye de var…

BM Raporu’nda, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Ekonomide beklenen yavaşlamaya işaret edilirken, büyüme oranının gelecek yıl yüzde 3,2’ye gerilemesinin olası olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin son dönemde yüzde 50 azalırken, Türkiye’deki enflasyonun yüzde 50 artış gösterdiğine dikkat çekildi. Bütçe açığının son 2 yıldır düştüğüne ve cari açığın endişe uyandırdığına dikkat çekilen raporda, "Devam eden küresel mali dalgalanmalar, böyle bir açığın finansmanının sürekliliği konusunda endişeler yaratmaktadır” uyarısı yapıldı.

Sak'ın toplantıda yaptığı sunuma İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler