logo tobb logo tobbetu

Irak Ekonomisinde Dönüşüm İçin Türkiye’den Dersler… UNDP tarafından yürütülen “Irak Özel Sektör Geliştirme Programı” kapsamında düzenlenen çalıştaya TEPAV Analisti Ozan Acar da katıldı.
Haber resmi
23/05/2012 - Okunma sayısı: 1536

 

İSTANBUL - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi tarafından 21 – 23 Mayıs 2012 tarihleri arasında İstanbul’da, Irak’ta özel sektörün gelişimi konusunda Iraklı siyasetçi ve işadamlarının da katılımıyla bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya katılan TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar, Türkiye ekonomisinin dönüşüm sürecinden Irak için çıkarılabilecek dersler konusunda bir sunum yaptı.

“UNDP’nin Irak Özel Sektör Geliştirme Programı - Ekonomik Reform Çalıştayı”nın son gününde konuşan Acar, sunumunda Türkiye’nin son 30 yılda geçirdiği ekonomik dönüşüm ile bu süreçten Türkiye’nin içinde yer aldığı bölgenin kalkınmasına yönelik çıkarılabilecek dersler ve bölgede uygulanabilecek yeni ortaklık modeli üzerinde durdu.

Acar, Türkiye’nin son 30 yılda düşük teknolojiden orta teknolojili ürün ihracatına geçmeyi başardığını ve ekonomik büyüme sonucunda halkın yaşam tarzında önemli değişimler olduğunu belirtti. Bu dönüşümün ülkenin bölgedeki yerinde de bir dönüşüme yol açtığına işaret eden Acar, Türkiye’nin krizle birlikte Avrupa pazarının gerilemesiyle öne çıkan Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle iyi ekonomik ilişkiler sürdürmeyi öncelik haline getirdiğini hatırlattı. Ozan Acar, Türkiye’nin bölgeye yaptığı yardım miktarını da hızla artırdığını belirtti.

Üçlü işbirliği modeli önerdi

“Güney Doğu Asya ülkelerinin küresel ekonomiye entegrasyonunun hedeflenmiş olduğu 20. yüzyılın aksine, 21. yüzyılın büyük projesi olarak Müslüman ülke ekonomilerini küresel ekonomiye entegre etme ihtiyacının öne çıktığını” ifade eden Acar, bu süreçte Türkiye için birçok muhtemel işbirliği alanının bulunduğunu vurguladı. Acar, bunlar arasında ise özel ekonomik bölgelerin tasarımı, kapasite geliştirme programları uygulanması ve girişimciliği geliştirmeye yönelik çalışmaları saydı. Acar, son olarak Türkiye’nin bölge ülkeleri ile işbirliğinin en verimli şekilde sürdürülebilmesi için geleneksel kaynak sağlayıcılar, işbirliklerinde yeni odak noktaları ve ihtiyaç sahibi ülkeleri içine alan bir üçlü işbirliği modeli önerdi.

Ozan Acar'ın çalıştayda yaptığı sunuma İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler