logo tobb logo tobbetu

Oxford - Ankara İşbirliğine İlişkin Mutabakat Metni İmzalandı Oxford Üniversitesi ile TOBB ETÜ, ODTÜ ve TEPAV arasında akademik eğitim ve siyasa yönelimli araştırma alanlarında işbirliği yapılacak.
30/05/2007 - Okunma sayısı: 2273 Oxford Üniversitesi ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve TEPAV arasında akademik eğitim ve siyasa yönelimli araştırma alanlarında işbirliği yapılmasını öngören mutabakat metni 30 Mayıs 2007 tarihinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende imzalandı. Tören öncesinde Lord Patten onuruna TEPAV binasında düzenlenen öğle yemeğinde bir araya gelen taraflar Türkiye'deki son dönemde yaşanan siyasi gelişmeleri ve bu gelişmelerin olası uzun erimli yansımaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

 

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Chris Patten, ODTÜ Rektörü Ural Akbulut ve TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı ve TEPAV Direktörü Güven Sak'ın arasında teati edilen mutabakat metinleri ile taraflar arasında akademik işbirliği tesis edilmesine yönelik önemli bir adım atıldı. İmza törenine, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird ile British Council Türkiye Direktörü Chris Brown'un yanı sıra çok sayıda diplomat, öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

İmza töreni öncesinde ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, ODTÜ Sosyal Bilimler Fakültesi Müdürü Sencer Ayata, Oxford Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Kalypso Nicolaidis ve TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı ve TEPAV Direktörü Güven Sak Oxford-Ankara işbirliği ve işbirliğinin Türkiye - AB ilişkilerine katkılarına ilişkin birer konuşma yaptılar.

Törenin açılışında konuşan ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Ayata, İbrahim Tatlıses'in "Urfa'da Oxford vardı da biz mi okumadık?" sözünü hatırlatarak, imzalanan anlaşma ile artık Türk öğrenci, akademisyen ve araştırmacıların dünyanın saygın üniversitelerinden olan Oxford Üniversitesi'nde eğitim görme ve araştırma yapma olanağını elde edeceğinin altını çizdi.

TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı ve TEPAV Direktörü Güven Sak, konuşmasında Oxford - Ankara işbirliğini 1970'lerin ünlü pop şarkısı "Bulanık Sular Üzerindeki Köprü"ye -‘The Bridge Over Troubled Waters'- atıfta bulunarak tasvir etti. Sak, işbirliğinin zamanlamasına dikkat çekerek, tam vaktinde tesis edilen Oxford-Ankara işbirliğinin, Ankara-Brüksel arasındaki müzakerelerde Türkiye'nin elini güçlendiren önemli bir koz olacağını belirtti.

Oxford Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Nicolaidis, AB ülkelerinde özellikle son dönemde görülen toplumsal dinamiklere dikkat çekerek, Türkiye'nin AB içinde yer almasının her zamankinden daha önemli ve gerekli olduğunu kaydetti. Avrupa'da Türkiye'ye ilişkin abartılı çekincelerin bulunduğunun altını çizen Nicolaidis, AB'ye giriş sürecinde akademik çalışmaların bu önyargıların giderilmesinde son derece önemli olduğunu kaydetti.

Nicolaidis ayrıca Proje kapsamında "Horizon 2023" başlığıyla kurulacak olan araştırma ağının isminin çıkış noktasını şu şekilde açıkladı: "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temelini oluşturan Avrupa aydınlanmasının özünde sabit fikirliliğin reddi var. Türkiye Cumhuriyeti henüz kurulurken Avrupa'nın bir parçası olmayı hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda, Cumhuriyet'i güçlendiren inkılâplar yapılmıştır. Ufuk 2023, Cumhuriyet'in kurucu kadrosu ve ideolojisinin 100 yıl önce hedeflediği bu kararı vurgulamaktadır." Türkiye'nin AB üyeliğinin küresel istikrarın sağlanması açısında öneminin altını çizen Nicolaidis, sözlerini "Türkiye Avrupa'nın viagrası olacak" diyerek noktaladı.

İmza töreninin ardından "Avrupa'da Türkiye: Kısa Erimli Çekinceler Uzun Erimli Vizyon" başlıklı bir konferans veren Lord Patten, Türkiye'nin üyeliğinin enerji güvenliği gibi konularda sağlayacağı faydalar açısından son derece realist bir perspektiften değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Oxford - Ankara işbirliği kapsamında, TOBB ETÜ öğrencilerinin yaz döneminde Oxford Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi'nde eğitim görmeleri, TOBB ETÜ akademisyenleri ve TEPAV araştırmacılarının dönemsel olarak Oxford Avrupa Çalışmaları Merkezi'nde araştırmacı olarak çalışma yapması öngörüldü. Buna ilaveten kamu kurumu çalışanlarının, TOBB ve bağlı yerel oda ve borsa yöneticilerinin belirli konularda Oxford Üniversitesi tarafından organize edilen programlarda eğitim görmesi planlandı.

 

Oxford - Ankara işbirliğinin araştırma alanı "Horizon 2023" adı verilen bir araştırma programı altında düzenlendi. "Horizon 2023" kapsamında, Avrupa'nın önde gelen araştırmacı ve akademisyenleri ve anlaşmaya taraf Türk üniversite ve araştırma kurumlarının, önceden belirlenen konularda dönemsel olarak akademik/analitik yayınlar yapması ve bu çalışmaları Avrupa başkentlerindeki karar alıcıların dikkatine sunacak organizasyonların düzenlenmesi öngörüldü.

 

Etiketler: Eğitim,

Yazdır

« Tüm Haberler