logo tobb logo tobbetu

Suriye Türkmenleri, TEPAV’da Savaşı ve Mücadelelerini Anlattı Türkmenler, toplantıda, örgütlenme çalışmalarını paylaşırken, “Suriye’nin birliği” mesajları da verdi.
Haber resmi
10/01/2013 - Okunma sayısı: 4024

 

ANKARA - TEPAV’da 10 Ocak 2013 Perşembe günü “Suriye Türkmenleri ve Türkiye’nin Türkmen Politikası” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Türkmen örgütlerinden temsilciler ile MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır’ın katıldığı toplantıda, Halep’teki Türkmen Birliği’nin Komutanı İbrahim Ahmed de çatışma içindeki ülkeden son gelişmeleri paylaştı.

TEPAV Direktörlerinden Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda konuşan Türkmen Birliği Komutanı Ahmed, Suriye’deki savaş ortamında 6 binin üzerinde Türkmenin hayatını kaybettiğini ancak bu kayıpların dünya kamuoyunun gündemine gelmediğini söyledi. Ahmed, “Her gün sessizce ölüyoruz, kimse haberdar değil. Suriye muhalefeti ise yeni Suriye için değil dış ajandalar çerçevesinde hareket ediyor” şeklinde konuştu.  Suriye’de yıllarca Türkmen kimliğinin yok edilmeye çalışıldığını ve “devrim”den sonra da çocuklarının vatansız kalmasından korktuklarını belirten Ahmed, Türkiye’den destek istedi. İbrahim Ahmed, “1920’de Türkiye bizden vazgeçmek durumunda kalmıştı, bunun tekrarlanmamasını ümit ediyorum” dedi.

Suriye Türkmenleri Platformu Onursal Başkanlığı görevini yürüten MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, kendi kökeninin de dayandığı Suriye’nin Anadolu’dan çok önce Türkleştiğini ve şu an ülkedeki çatışmadan en çok etkilenen tarafın da yine Türkmenler olduğunu söyledi. Şandır, Halep’te Türkmenlerin yaşadıkları yerlerden göç etmesini bir şekilde önlediklerini ancak göç etmemiş Lazkiye Türkmenlerinin kuşatma ve soykırım tehlikesiyle baş başa olduklarını savundu.

Örgütlenme yeni başladı

Ülkedeki Türkmenlerin baskı nedeniyle geçmişte örgütlenemediğini söyleyen Suriye Muhalefeti ve Devrim Güçleri Koalisyonu Delegesi Ziyad Hassan, şöyle konuştu:

Örgütsüzlüğün sonucu olarak muhalif çatı yapılarda hak ettiğimiz, nüfusumuza uygun yeri alamadık. Dünyanın Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığı koalisyonda nüfusumuzun çok altında temsil ediliyoruz. Suriye’nin birliğini belki de Araplardan bile daha çok savunuyor, destekliyoruz.”

“Devrim”in başlamasından sonra teşkilatlanmaya başladıklarını ve artık Suriye’de bir Türkmen siyasi hareketinden bahsedilebileceğini belirten Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci ise silahlı güçlerinin yanı sıra haber ajansı ve okullarının bulunduğunu aktardı.

Suriye Türkmenleri Platformu Koordinatörü Heysem Molla Ali de “Baas Suriyesi”nde Türkçe köy adları değişirken Türkçe konuşmanın ve Türkmenlerin biraraya gelmesinin yasaklandığını iddia etti ve bu sürecin sonucu olarak yeni örgütlenebildiklerini, kurdukları Platformun yakın zamanda bir kongre gerçekleştireceğini aktardı.

Yazdır

« Tüm Haberler