logo tobb logo tobbetu

Filistin'e Yardım Konferansı Bugün Paris'te Başladı Sağlanacak yardımların bir bölümü, aralarında Türk özel sektörünün Batı Şeria'da kurup işletmek istediği Tarkumya Endüstri Bölgesi Projesi'nin de bulunduğu endüstri bölgelerinin desteklenmesini de içeren kalkınma projelerine ayrılacak.
17/12/2007 - Okunma sayısı: 1755

Filistin Ulusal Yönetimi tarafından hazırlanarak sunulan Filistin Reform ve Kalkınma Programı'na, 2008-2010 yıllarını kapsayacak şekildeki maddi katkıların açıklanacağı Bağışçılar (Donörler) Konferansı, Fransa'nın başkenti Paris'te bugün düzenleniyor.

1996'dan bu yana en geniş katılımla gerçekleştirilen Filistin konulu bu konferansa 70 ülke, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi yaklaşık olarak 20 uluslararası kuruluş ve 90 kadar heyet katılıyor. Amaç, Filistin ekonomisinin desteklenmesi, Filistin Ulusal Yönetimi'nin idare yeteğinin arttırılması ve dolayısıyla geçtiğimiz ay Annapolis'le başlatılan siyasi sürecin başarısına katkıda bulunulması.

Filistinliler için üç yıllık bir sürede kullanılmak üzere 5.6 milyar dolar yardım yapılması planlanıyor. Avrupa Birliği, 2008 yılı için Filistinlilere 650 milyon dolar tutarında yardımda bulunmayı taahhüt etti. Japonya 120 milyon dolar, Suudi Arabistan 450 milyon dolar, Amerika ve İngiltere 500'er milyon dolar, Fransa 300 milyon dolar, Japonya ise 120 milyon dolarlık yardım taahhütünde bulundular.
Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil ediyor. Türkiye, 1995 yılından itibaren Filistin'e yaklaşık olarak 30 milyon doları aşan yardımlarda bulundu. Filistin Bağışçılar Konferansı'nda Türkiye tarafından yapılacak ek yardımın mikdarının da yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Filistinliler 1993 yılından itibaren yaklaşık olarak 10 milyon dolar yardım almalarına rağmen, yine de gittikçe fakirleşiyorlar. Nüfusun %65'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Dünya Bankası, yaptığı açıklamada Filistin ekonomisinin ancak İsrail'in uyguladığı kısıtlamaların ortadan kalkması halinde gelişebileceğini belirtti.

Bu duyuru geçen sene Eylül 2006'da Stockholm'da düzenlenen toplantıda da dile getirilmişti. Geçen seneki toplantıya 35 ülke ve 10'dan fazla uluslararası kuruluş katılmış, katılımcılar tarafından yaklaşık olarak 200 milyon dolar yardım taahhüt edilmişti. Suudi Arabistan ise buna ek olarak 250 milyon dolarlık bir taahhütte bulunmuştu. Gazze'nin kontrolünün Haziran 2007'de Hamas'ın eline geçmesinin ardından Gazze'deki kalkınma projelerinin çoğu durdurulmuştu.

Bağışçılar Konferansı sonucunda Filistinlilere gidecek yardımların %70'i bütçe açığının kapatılması, Filistin Ulusal Yönetimi bünyesinde çalışan görevlilerin maaşlarının ödenmesine ve sosyal yardım programlarına harcanacak. Geri kalan %30'luk oran ise Filistin topraklarındaki endüstri bölgelerinin desteklenmesini de içeren kalkınma projelerine ayrılacak. %30'luk oranın 30 milyon dolarlık kısmı turizm faliyetleri için, bunun da 3 milyon dolarlık bölümü, Beyt ül Lahim bölgesinin turizm merkezi olarak teşvik edilmesi için kullanılacak.

Endüstri bölgeleri ve turizm ile ilgili projelerin destekleneceği, geçen ay Kudüs'te yapılan ve Orta Doğu Dörtlüsü Başkanı Tony Blair, Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanı Salam Fayyad ve İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın düzenledikleri basın toplantısında kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu basın toplantısında, Türk özel sektörünün Batı Şeria'da kurup işletmek istediği Tarkumya Endüstri Bölgesi Projesi de önümüzdeki dönemde desteklenecek dört proje arasında sıralanmıştı.

Etiketler: Orta Doğu,

Yazdır

« Tüm Haberler