logo tobb logo tobbetu

TEPAV/ Acar: "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Sistemi Kapsamlı Bir Şekilde Yeniden Ele Alınmalı" Ozan Acar, Devlet Planlama Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın ortaklaşa düzenlediği "Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi"nin kapanış toplantısında "Sürdürülebilir Kalkınmanın Geleceği: Türkiye Üzerine Gözlemler" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
20/03/2008 - Okunma sayısı: 2232 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iktisatçılarından Ozan Acar Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arasındaki üretim deseni farkının kapatılabilmesi ve bu sayede yakınsamanın gerçekleştirilebilmesi için eğitim sisteminin kapsamlı bir şekilde yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Ozan Acar, Devlet Planlama Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın ortaklaşa olarak 19 Mart'ta Ankara'da düzenlediği "Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi"nin kapanış toplantısında "Sürdürülebilir Kalkınmanın Geleceği: Türkiye Üzerine Gözlemler" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda, gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki kişi başına düşen gelir farkının temelinde işgücü verimlilik seviyeleri arasındaki farkın yattığını vurgulayan Acar, ülkelerdeki araştırmacı sayısı ile PISA sınavlarında sergilenen başarının ilişkili olduğuna ve araştırmacı sayısının ise ihracatın niteliğini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti. Ozan Acar Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arasındaki üretim deseni farkının kapatılabilmesi ve bu sayede yakınsamanın gerçekleştirilebilmesi için eğitim sisteminin kapsamlı bir şekilde yeniden ele alınması gereğinin altını çizdi. İşgücünün beceri seviyesindeki düşüklüğün Türkiye'nin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini kaydeden Acar, ancak rekabet gücündeki artışın tek başına eğitimin kalitesinin artmasıyla mümkün olmadığı, rekabet gücündeki iyileşmenin iş ve yatırım yapmanın önündeki engellerin önceliklendirilerek ortadan kaldırılması ile mümkün olduğunu vurguladı. Acar, televizyon üreticilerinin ve tekstil sektörünün içinde bulunduğu zor duruma da değinerek, "Önemli olan bir defaya özgü politikalar tasarlayıp güncel problemleri çözmek değil; değişen günün koşullarına uygun politikaların tasarlanacağı süreçler geliştirmektir" dedi.

Acar, sunumun sonuç bölümünde ise, bu gibi süreçlerin geliştirilmesinde kamu-özel diyalog mekanizmalarının ve kamu kurumları arasındaki koordinasyonun önemine vurgu yaptı.

Haberle ilgili dosyalar

Surdurulebilir Kalkinmanin Gelecegi

Yazdır

« Tüm Haberler