TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
ANKARA- TEPAV ve ORSAM ortaklığında düzenlenen “Yeni Uluslararası Ortamda Ortadoğu Barış Süreci: Filistin ve Türkiye Perspektifleri” başlıklı toplantı 28 Mart tarihinde TEPAV’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantı Filistin Dışişleri Bakanlığı Avrupa’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Amal A. Jadou’nun konuşmasıyla başladı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ın konuşmasıyla devam eden toplantı TEPAV AB Çalışmaları Programı Direktörü Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde Soru & Cevap oturumuyla sona erdi.
Amal A. Jadou: “Kudüs’e dair endişelerimiz meşru…”
Açılış konuşmasına Bakan Yardımcısı Amal A. Jadou “Bu ülkede olmak ve Türk insanının Filistin’e ve Filistin halkına olan sevgisine ve tutkusuna şahit olmak benim için her zaman büyük bir memnuniyettir” diyerek konuşmasına başladı. Ardından Filistin’deki mevcut duruma dair Filistin perspektifini paylaştı ve bölgedeki gelişmelerin Filistin-İsrail anlaşmazlığının çözümü üzerine nasıl bir etki ettiğinden bahsetti. Jadou “Filistinliler için her şey Kudüs’te başlıyor ve bitiyor çünkü sorunun temelinde Kudüs var ve bu yüzden Kudüs’te son dönemlerde meydana gelenler bizim için son derece endişe verici” dedi.
Jadou konuşmasının devamında “Avrupa’da insanlar bana Yahudiler’in camiye (Mescid-i Aksa) girmesi neden bir sorun olsun? diye soruyorlar, eğer böyle bir çatışma olmasaydı bu da bir sorun olmazdı. Eğer Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulan statüko olsaydı şimdi böyle bir sorun yaşamazdık” dedi. Jadou “Kudüs’e dair endişelerimiz meşru, Kudüs Filistinliler için ruhani, kültürel ve sosyal başkenttir ve Filistinliler için her şeyi temsil eder. Kudüs’ü içermeyen bir çözüm bu sebeple Filistinlileri tatmin etmeyecek ve gerçekçi olmayacaktır” diyerek Kudüs’e dair Filistinlilerin bakış açısını detaylandırdı. Diğer önemli bir problem olan yeni yerleşim yeri inşasına değinen Jadou, İsrail’in devam eden yerleşim yeri inşası politikasının iki devletli çözümün önünü tıkadığını; 1967 sınırlarını deldiğini ve Filistinlileri çok küçük alanlarda yaşamaya mecbur bıraktığını dile getirdi.
Amal A. Jadou: “Türkiye önemli bir bölgesel oyuncu, bizim için büyük kardeş…”
Jadou bölgede birçok çatışmanın devam ettiğini ve istikrarsızlık olduğunu ancak İsrail-Filistin anlaşmazlığının çok önemli olduğunu vurguladı: “Filistin-İsrail anlaşmazlığının bölgedeki bütün çatışmaların temel sebebi olduğuna inanıyoruz. Kendimizi bununla ilgili olarak eğer bu sorun çözülürse bölgedeki bütün sorunların hemen çözülecek diyerek de kandırmıyoruz, ancak bu sorunun çözümünün bölgedeki istikrarsızlığa son vermede etki yaratacağına inanıyoruz.” Bölgedeki diğer inisiyatiflerle ilgili olarak da Arap Barışı İnisiyatifi’ne inandıklarından bahseden Bakan Yardımcısı barış inisiyatifin temel olarak İsrail’in işgal ettiği Arap topraklarından Arap dünyasıyla barış karşılığında çekilmesini ve bununla Arap ve Müslüman dünyası tarafından tanınma ve normalleşen ilişkilerin gelişeceğini öngördüğünü vurguladı.
Filistin-İsrail anlaşmazlığıyla ilgili üçüncü tarafların ilgisi üzerine ise çok taraflı bir çözüm sürecine gönülden inandığını söyledi. Amal A. Jadou konuşmasını Fransa ve ABD gibi ülkelerin oynadığı önemli rolle ilgili devam ettikten sonra “Türkiye önemli bir bölgesel oyuncu, bizim için büyük kardeş, Türkiye’nin Filistin’e ve bölgemizde barışçıl bir çözüme olan desteğine sonuna kadar güveniyoruz” diyerek tamamladı.