TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Politika Notu / Selin Arslanhan Memiş
1. Dünyanın içinden geçtiği teknolojik dönüşümle birlikte sadece üretim yöntemleri değil, iş modelleri de değişti. 21. yüzyılda bilim ve teknolojideki yeniliklerin hem ortaya çıkma ve yayılma hızlarındaki önemli artış, hem de yeni teknolojilerin multidisipliner ve giderek karmaşıklaşan niteliği gereği, büyük şirketlerin değişen süreçlere Ar-Ge departmanlarını adapte edebilme gücü azaldı. Ar-Ge verimlilikleri düştü. Bununla birlikte küçük olmaları nedeniyle değişime çok daha kolay adapte olabilen, yeni teknolojiler söz konusu olduğunda tek ya da sadece birkaç alana odaklanmış olarak çalışan teknoloji start-uplarının sayısı ve önemi giderek arttı. Büyük şirketler, hem neredeyse bir zorunluluk hem de daha maliyet etkin bir seçim olarak inovasyona teknoloji start-upları aracılığıyla erişmeye başladılar.
2. Büyük şirketler, teknoloji start-uplarının projelerini, patentlerini, ürünlerini kullanmak üzere yani inovasyon portföylerine erişmek üzere, start-uplarla farklı tip anlaşmalar yapıyor ya da start-upların kendilerini satın alıyor. Bu model, aynı zamanda projelerini ya da ürünlerini belirli bir aşamaya getirdikten sonra pazara girişe kadar gereken maliyetleri üstlenecek güçleri olmayan start-upların exit (çıkış) stratejilerinin en önemlilerinden birini oluşturuyor. Hep bahsettiğimiz gibi, yeni sanayi devrimi teknolojilerinin en önemli özelliği, tekstilden ilaca farklı birçok sektörü aynı anda dönüştürme özelliğine sahip olmaları. Bu nedenle iş modellerindeki bu değişimin ve start-upların artan öneminin birçok sektör için geçerli olduğunu söylemek mümkün. Bunu, hem daha önceki çalışmalarda kullandığımız son yıllardaki birleşme ve satın alma eğilimlerinden[1] hem de ortaya çıkan inovatif ürünlerin kaynağına ilişkin göstergelerden izlemek mümkün.
Politika notunun devamı için tıklayınız.
[1] Selin Arslanhan Memiş, TEPAV Değerlendirme Notu, “Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor?”, Haziran 2014. http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/3684
27/11/2024
26/11/2024
26/11/2024
25/11/2024
24/11/2024