logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Özatay: "Tüm Önlemler Alınırsa Yüzde 3.5 Küçülürüz" TEPAV, EBSO ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen "Küresel Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu panel İzmir'de yapıldı
16/04/2009 - Okunma sayısı: 1823 İZMİR - TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay gerekli önlemler alındığında 2009'da ekonomideki küçülmenin yüzde 3.5 olacağını açıkladı.

TEPAV, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen "Küresel Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu panel dün İzmir'de yapıldı. Panelde konuşan TEPAV Direktörlerinden Prof. Dr. Özatay krizin Türkiye'yi 4 kanaldan etkilediğini belirterek, Hükümet'in IMF ile anlaşması gerektiğini ifade etti. Özatay sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tek başına yeterli değil. Tıkanan iç ve dış kredi kanalı çalıştırılmalı. Bankaların dış borç ödemeleri için kaynak aktarılmalı. Kredi garanti fonu uygulanmalı. Dış talebi arttırmak için harcama eğilimi en yüksek olan işsizlere, emeklilere destek verilmeli. Bu önlemler alındığında 2009'da ekonomideki küçülme yüzde 3.5 olur. İşsizlik oranı yüzde 16 bekleniyordu, bunun üzerine çıkılacağı görülüyor. 2010 yılında değerlendirmesinin yapılabilmesi için küresel mali krizin ve ihracatın nasıl gelişeceğini görmemiz gerekir."

Panelin diğer konuşmacılarından Dünya Bankası Türkiye Başekonomisti Mark Thomas, Türkiye'nin krizden bu kadar şiddetli darbe alacağını beklemediklerini söyleyerek, "2008'e kadar çok sayıda yatırımın gelmesiyle oluşan kapasite birikiminin krizin etkilerinin bu denli şiddetli hissedilmesinde etkisi oldu" dedi.

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Osman Ulagay ise konuşmasında, Hükümet'in küresel krizi doğru okuyamaması ve IMF ile anlaşmanın gecikmesinin ülkedeki güven kaybını derinleştirdiğini ifade etti.. Kısa vadede küresel krizden yansıyan olumsuz etkiyi azaltmak için IMF ile anlaşmanın bir an önce tamamlanması gerektiğini belirten Ulagay, "Ülke içinde kredi akışının desteklenmesi için TEPAV raporunda geniş yer verilen önlemlerin alınması ve banka sisteminin bu amaca yönlendirilmesi gerekiyor. Orta vadede ise Türkiye ekonomisini sürdürülebilir büyüme rayına oturtacak yapısal reformları da gündeme almak gerekiyor" şeklinde konuştu.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da kriz ortamında reel sektörde yaşanan daralmaya rağmen bankaların bilanço karlarını sürekli arttırmasının çelişkili olduğunu vurguladı. Yorgancılar, "Bankalar ellerindeki finansmanı sanayiciye yüzde 16 maliyetle vermek yerine kendi aralarında gecelik faizle yüzde 12-13 oranında değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu durumda sanayicinin paraya ulaşmasında sıkıntı yaratıyor. Türkiye ekonomik hedeflerine reel sektörün üretimi ve ihracatı yoluyla ulaşır" dedi.

Yazdır

« Tüm Haberler