logo tobb logo tobbetu

T.C. Samsun Valiliği - Samsun'da Kadının Durumu

 

Tamamlanmış proje (Ocak 2013 - Nisan 2013)

Finansman kaynağı: T.C. Samsun Valiliği

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında finanse edilen Samsun’da Kadının Durumu Projesi, Samsun Valiliği’nin alt yüklenicisi olarak TEPAV tarafından yürütülmüştür.

Söz konusu projenin amacı; kadınları çevreleyen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların, toplumsal yapı ve bireysel koşullardan kaynaklanan sorunların, kadınların gelişmelerini engelleyen süreçlerin, beklenti ve ihtiyaçların, kadınların güçlenmelerini sağlayacak politika ve uygulamaların belirlenmesidir.

Araştırma kapsamında Samsun merkez, ilçe ve köylerinde yaşayan kadınlarla anket uygulaması, Samsun’da kadına yönelik hizmet sunan kurumlarla paydaş görüşmeleri, kadınlarla odak grup görüşmeleri ve kişisel derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen nitel ve nicel bilgi ile bulgular biraraya getirilerek, kadınların yaşam koşullarını ortaya çıkartmak, toplumsal cinsiyete dayalı süreçlerin kadınların hayatlarını nasıl etkilediğini belirlemek için farklı temalar birbirleriyle bağlantılı bir biçimde analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Samsun’da yaşayan kadınların toplumdaki durumlarının iyileştirilmesi amacıyla oluşturulacak stratejilerin belirlenmesinde temel alınabilecek öneriler  geliştirilmiştir.

Yapılan araştırmanın tümü “Samsun’da Kadının Durumu Raporu” adı altında toplanmış ve Samsun’da düzenlenen sonuç toplantısında ilgili tüm yerel paydaşların bilgisine sunulmuştur.

Proje kapsamında TEPAV tarafından sunulan hizmetler şu şekilde özetlenebilir:

  • Anket tasarımı ve anketörlerin eğitilmesi;
  • Samsun merkez ve 17 ilçesinde yaşayan 665 kadına anket uygulanması;
  • Kadın örgütleri ve kamu kurumları ile paydaş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi ve paydaş analizi yapılması;
  • Kadınlarla 3 ayrı odak grup görüşmesi ve 11 kadınla kişisel derinlemesine görüşmeler yapılması;
  • Ekonomi, eğitim, sağlık, kadına yönelik aile içi şiddet, karar mekanizmalarına katılım, medya, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadınlar arasındaki farklılıklar, kentsel hizmetler ve kamu kurum ve kuruluşların sunduğu hizmetlerden yararlanma/beklentiler çerçevesinde elde edilen bulguların analiz edilmesi;
  • Analiz sonuçlarının ve önerilerin yer aldığı “Samsun’da Kadının Durumu Raporu”nun hazırlanması ve kitap olarak basılması;
  • Samsun’da gerçekleştirilen toplantıda proje sonuçlarının ilgili yerel paydaşlara sunulması.