logo tobb logo tobbetu

UNDP - Bölgesel Rekabet Edebilirlik Gündemi Modeli için Çerçeve Hazırlanması ve Çerçevenin Pilot Bölgelerde Uygulanmasına Destek Verilmesi Projesi

Tamamlanmış proje (Nisan 2011 - Mayıs 2013)

Finansman kaynağı: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)

Projenin amacı günümüzde bölgesel kalkınma yaklaşımlarının temelini oluşturan “Bölgesel Rekabet Edebilirlik” stratejilerinin başarılı bir şekilde geliştirilebilmesini sağlamak için uygulanabilir bir model geliştirmektir. Model, bölgelerin içsel gelişme dinamiklerinin, sektörel yoğunlaşma alanlarının tanımlanmasının yanı sıra bölgelerin büyümelerinin önündeki bağlayıcı engelleri tanımlamayı ve nihai olarak bütüncül, bölgelere özgü bir rekabet edebilirlik gündemi geliştirmeyi hedeflemektedir. Model aynı zamanda bölgeler arası işbirliği alanlarını da gözönünde bulundurarak rekabetten doğacak sıfır toplamlı sonuçların da önüne geçmeye çalışacaktır. Rekabet edebilirlik modeli çerçevesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından seçilecek ve Kalkınma Ajansları ile birlikte çalışacak ekiplerce uygulanacaktır.

Proje dahilinde aşağıdaki üç hipotezin test edildiği bir doküman hazırlanacaktır:

  • Hipotez-1: Gelişmekte olan ve gelişmiş bölgelere yönelik farklı bölgesel rekabet edebilirlik modelleri vardır.
  • Hipotez-2: Bölgesel Rekabet Edebilirlik gündemleri bölgesel kalkınma planları ile etkin bir şekilde eklemlenebilir.
  • Hipotez-3: Düzey-II Bölgesel Rekabet Edebilirlik Gündemleri bölgelerarası ve ulusal rekabet edebilirlik stratejileriyle uyumlu bir şekilde tasarlanabilir.

Dokümanın hazırlanmasının ardından TEPAV, uygulamadan sorumlu ekiplerin çalışmalarını izleyecek ve olası sorunlara yönelik teknik destek verecektir. Uygulama sürecinin sonunda hazırlanan çerçeve doküman revize edilerek tamamlanacaktır.

 

Proje kapsamında TEPAV’ın gerçekleştirdiği temel faaliyetler şu şekilde özetlenebilir:

  • Bölgesel rekabet edebilirlik taslak raporunun hazırlanması,
  • Başlangıç  toplantısında taslak raporun sunulması,
  • Rekabet edebilirlik modeli genel çerçevesinin tamamlanması,
  • Genel çerçevenin uygulanmasından sorumlu ekiplere destek hizmeti verilmesi ve çerçevenin revize edilmesi.