logo tobb logo tobbetu

Google - Türkiye'de ICT Politikaları için Yol Haritası Hazırlanması

Tamamlanmış proje (Temmuz 2013 - Nisan 2014)

Finansman kaynağı: Google

TEPAV tarafından Google desteğiyle oluşturulan TEPAV İnternet Politikaları Çalışma Grubu’nun birinci dönem toplantıları Ekim 2013’te gerçekleşmiştir.  Bu toplantıların ve çalışma grubu üyeleriyle birebir gerçekleştirilen görüşmelerin çıktıları raporlanarak Nisan 2014 tarihinde Ankara’da yapılacak bir toplantıda açıklanacaktır. İlk dönem toplantı gündemi olarak iki ana tema belirlenmiştir:

1.  İnternet Yönetişimi ve Hukuku:

Bu temaya ilişkin olarak 5651 sayılı Kanun çerçevesinde İnternet’in yönetişimi ve veri güvenliği konularına odaklanılacaktır. Ödeme sistemleri, telif hakları gibi konuların ise ilerideki başka bir çalışma grubu toplantısında ele alınmıştır. İnternet Yönetişimi ve Hukuku tartışılırken, özellikle yabancı teknoloji şirketlerinin yatırımlarını Türkiye’ye çekebilecek kurumsal altyapıyı sağlamak, piyasalarda hem kamudan hem de özel sektörden kaynaklanan darboğazları gidermek ve gerek kişisel gerekse kurumsal İnternet kullanıcılarının güvenlik ihtiyaçlarını sağlamaya yönelik adımlar ele alınmıştır. Toplantının bu ilk yarısında cevaplanmaya çalışılan temel soru, Türkiye’de internet teknolojilerinde yerli ve yabancı yatırımı artırmak için kısa ve orta vadede ne tür hukuki düzenlemelerin gerektiğidir.  Oldukça geniş bir kapsamı olan bu konuda aşağıdaki odak tartışma alanlarında tartışma hedeflenmiştir:

  • İnternet yönetişimindeki zorluklar nelerdir? Nasıl bir yönetişim mekanizması kurulmalıdır?
  • 5651 Sayılı internet kanununun uluslararası standartlara getirilmesi için ne tür düzenlemeler gerekmektedir?
  • Yeni çıkarılacak veri güvenliği kanununun uluslararası Bilgi Teknolojileri  yatırımlarının çekilmesi için ne tür düzenlemeler getirmesi gerekmektedir?

2. Dijital Teknoloji Kullanımının Artırılması ve bunun Rekabet Gücüne Katkısı:

Toplantının bu bölümünde, dijital teknolojilerin ve internet kullanımının yaygınlaşması, rekabet gücü ekseninde ele alınmıştır.  Vatandaşların dijital okuryazarlığının artması, şirketler kesiminin ve kamunun dijital teknolojileri ve interneti daha etkin kullanabilmesi durumunda, ekonominin büyüme potansiyeli, firmalarımızın rekabet gücü ve ihracat performansının nasıl etkileneceği tartışmayı bekleyen önemli bir konudur. Bu tema kapsamında Türkiye’de dijital teknoloji kullanımına dair temel kısıtların ve politika önceliklerinin belirlenmesi önemlidir. Toplantının e-ticaret, büyük veri ve bulut bilişim odağında seyretmesi hedeflenmiştir.

Çalışma grubu toplantıları sonucu yazılmış raporun, Türkiye’de internet politikalarının oluşturulmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir. Rapor, Google’ın Nisan 2014’te düzenleyeceği toplantıda kamuoyuna sunulmuştur.