logo tobb logo tobbetu

PHRD - Hesap Verebilir Yerel Yönetişim için Kapasite İnşa Edilmesi

 

Tamamlanmış proje (Temmuz 2005 - Temmuz 2006)

Finansman kaynağı: PHRD

Proje yerel kuruluşların güçlendirilmesi ve yetkililerin eğitilmesi vasıtasıyla merkezi ve yerel yönetişim kapasitesi geliştirmeyi ve hesap verebilirlik mekanizmalarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Projenin ilk bileşeninin amacı, Türkiye'deki yerel yönetişim kapasitesi geliştirmeye/güçlendirmeye yönelik hem kısa hem uzun dönemli müdahalelerin belirlenmesidir. İkinci bileşen hükümet içi kamu maliyesi ve yerel hükümet reformu alanlarında çalışan merkezi ve yerel hükümet yetkililerine yönelik eğitim ve kapasite inşa etme faaliyetleri sunmak üzere tasarlanmıştır.

Bu faaliyetin temel özelliği talep kaynaklı olmasıdır.  WBI (Word Bank Institute) aldığı talep üzerine Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile söz konusu bakanlığın Yerel İdareler Genel Müdürlüğü ile hükümet içi mali ilişkiler hakkında bir kapasite inşa etme programının tasarlanması ve Hükümet'in yerel hükümet sektörünü modernleştirme konusundaki çabalarını destekleyecek bir eylem planının uygulamaya konması konusunda işbirliği yapmak üzere bir Mutabakat Muhtırası imzalamıştır.

Proje şu temel faaliyetleri içermektedir:

  • Eğitim ihtiyaç değerlendirmesinin yapılması, eğitim atölyelerinin hazırlanması ve program takvimi belirlenmesi. Eğitim programları ihtiyaç analizinin bulguları temel alınarak tasarlanmıştır. Pratisyenler, politika yapıcılar ve akademisyenlerin yanı sıra merkezi ve yerel hükümet yetkilileri de eğitimlere katılmıştır. Eğitim kursları tanınmış uluslar arası ve ulusal kuruluşlar, bağımsız uzmanlar ve TEPAV uzmanları tarafından verilmiştir.
  • Hükümet İçi Mali İlişkiler hakkında eğitim programı: Eğitim kursları yerel yönetimlerin gelirleri hakkındaki kanun taslağında tanımlanan transfer kriterlerinin modellendiği çalışma grubu oturumuyla takviye edilmişi, farklı simülasyonlar üzerinde tartışılmış ve bu simülasyonlar Başbakanlığa sunulmuştur.
  • Yerel yönetimlerin performansının izlenmesine yönelik eğitim programı: Eğitim programı merkezi ve yerel hükümetten beklentilerin toplandığı ve sorunlu alanların teşhis edildiği bir gözden geçirme çalışması temelinde oluşturulmuştur. Eğitimin içeriği katılımcı paydaşların ihtiyaçlarına göre belirlenmiştir. Eğitim oturumları politika alternatifleri geliştirilmesi hakkında bir atölye çalışması ile desteklenmiştir. Egzersizin tamamı Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na rapor edilmiş ve sunulmuştur.
  • Sektörel özerkleştirme stratejileri hakkında eğitim programı: Program kısa vadede özerkleştirilecek olan muhtemel hizmetlere - sosyal hizmetler, gençlik ve spor hizmetlerine - odaklanmıştır. Eğitim, girdinin uzmanlar tarafından sağlandığı atölye düzeninde gerçekleştirilmiştir. Tartışmalar özerkleştirme stratejilerinin taslağını sunanların ve paydaşların katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
  • Kendi Kendini Değerlendirme vasıtasıyla Kamusal Organizasyonu İyileştirme hakkında çalışma programı: Avrupa'da yaygın olarak kullanılan bir kamu idaresi aracı olan Ortak Değerlendirme Çerçevesi hakkında Türkiye'de gerçekleştirilen ilk faaliyettir. Eğitim oturumlarına bakanlıkların Strateji Geliştirme Müdürleri ve seçilmiş yerel hükümetlerin üst düzey yöneticileri katılmıştır.
  • Yerel Yönetimlerde Stratejik Planlama hakkında eğitim programı: TEPAV Ankara İl İdaresi'ne (İİ) il düzeyinde bir vizyon geliştirmek ve buna bağlı olarak idarenin kurumsal stratejik planını daha da geliştirmeye yönelik katılımcı sürecin sürdürülmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Yerel Yönetimler için Stratejik Planlama Eğitim Programı Ankara İl İdaresi'nin stratejik plan geliştirme konusundaki deneyimlerini (katılımcı süreç) aynı süreci diğer yerlerde tekrarlamak üzere seçilmiş yerel yönetimlerle paylaşmak maksadıyla tasarlanmıştır. Ölçek büyütmek amacıyla eğitim programının içeriğine dayanan ayrıntılı bir el kitabı geliştirilmiştir.