logo tobb logo tobbetu

GMF - Karadeniz’in Geleceği: Politika Seçeneklerini Tanımlamak

 

Tamamlanmış proje (Ocak 2009-Şubat 2010)

Finansman kaynağı: ABD Alman Marshall Fonu/ Karadeniz Bölgesel İşbirliği Vakfı (GMFUS BST)

Karadeniz Komisyonu, bölgeyle ilgili temel konularda bilgi birikimi oluşturarak Karadeniz havzası için ortak bir vizyon ve stratejinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan uluslararası bir girişimdir.

Karadeniz havzasında işbirliği konusundaki fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar konusunda politika geliştirmeye yönelik sadece sınırlı sayıda araştırma mevcuttur. Ayrıca mevcut araştırmalar da büyük ölçüde belirli konulara (örneğin, enerji, ulaşım, çevre vb.) odaklanmayı tercih etmekte ve/veya daha ziyade tek yanlı (Ulusal ya da Batı/Avrupa-Atlantik merkezli) görüşlere dayanmaktadır.

Karadeniz Komisyonu, Karadeniz havzasının geleceği hakkında kapsamlı ve politika odaklı bir çalışma gerçekleştirerek bu dengesizliği düzeltmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu çalışmanın mümkün olduğunca yansız ve dengeli olunması görüşünden hareketle, Komisyon çalışmaları Karadeniz havzasından ve bölge dışından ülkelerden uzmanlar ve paydaşların katılımı ile ortaklaşa yürütülecektir. Hedef yalnızca kısa vadeli, sektörel yahut belirli paydaşlara yönelik çıkarları sunmak değil, bir bütün olarak Karadeniz bölgesine yönelik yeni bir vizyon ve uzun vadeli bir stratejinin girdilerini hazırlamaktır.

Komisyon tarafından gerçekleştirilecek politika odaklı çalışma kapsamlı bir rapor halinde sunulacaktır. Üzerinde durulacak ana temalar; demokrasi, sosyo-ekonomik refah, bölgesel işbirliği ve güvenliktir.

Projenin spesifik amaçları;

  • Ana aktörlerin Karadeniz havzasına ilişkin karşılıklı beklentileri, stratejileri ve amaçları üzerine bilgi inşa edecek, İngilizce bir rapor hazırlamak ve basmak,
  • Politika yapıcılara yönelik araçlar sağlamak, güçlü bir bilgi birikimi ve bilimsel analize dayanan uzun vadeli stratejik politikalar oluşturmayı teşvik etmek ve temel paydaşlara yönelik Almanca, Türkçe, Rusça, Yunanca, Fransızca ve diğer Karadeniz dillerine çevrilecek politika önerileri ortaya koymak ve sunmak,
  • Proje süresince sürdürülecek halka ilişkiler çalışmaları ve yaklaşık 100 kişinin katılımıyla Brüksel'de yapılacak bir sunum organizasyonuyla farkındalığı arttırmak; kamu, özel sektör ve sivil toplumdan karar alıcılar ile basını bilgilendirmek, kalkınmaya ilişkin fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar ile Karadeniz'de işbirliği konularında daha geniş kamuoyu oluşturmak olarak sıralanmaktadır.

Projenin doğrudan faydalanıcıları AB, ABD, KEİ gibi temel paydaşlar ile Karadeniz ülkelerinden politika yapıcılarıdır. Dolaylı faydalanıcılar ise, kamu, özel sektör ve sivil toplumdan karar alıcılar ile basın ve kamuoyudur.

 

Proje hakkında daha ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız