logo tobb logo tobbetu

GMF - Sürdürülebilir ve Etkin Türk-Ermeni Sınır Ötesi Ortaklıkları için Güven İnşası ve Uzlaşı Rehberi Projesi (GMF Ermenistan Projesi)

 

Tamamlanmış proje (Haziran 2010-Aralık 2011)

Finansman kaynağı: German Marshall Fund (Karadeniz İşbirliği Fonu)

Projenin ana amacı, Türkiye-Ermenistan ile ilgili projeler tasarlamayı ve uygulamayı hedefleyen sivil toplum kuruluşları ve bireyler için bir rehber hazırlamaktır. Proje, politika yapma sürecine kavrayış, fikir ve önerilerin aktarılmasına önem atfetmekte ve sivil toplumdan aktörlerin iki devlet arasındaki normalleşme ve uzlaşı sürecini etkileyip etkilemediğini ve varsa söz konusu etkinin nasıl sağlandığını değerlendirmektedir. Proje gelecekte gündeme gelecek projelerin etkin bir şekilde tasarlanması ve uygulanmasının yanı sıra sınır bölgesindeki halkların ilişkilerinin iyileştirilmesi, normalleşme ve uzlaşı sürecinin daha etkin bir şekilde desteklenmesi konularında da rehberlik edecektir.

Projenin beklenen sonuçları şu şekilde sıralanabilir:

1. Türkiye-Ermenistan arasında güven tesis etme ve uzlaşı projelerinin bugüne kadar odaklandığı konuların belirlenmesi. Böylelikle söz konusu projeler odak noktaları, katılım düzeyleri (elitler veya taban), süre, uygulandıkları bölge gibi konulara göre ayrıştırılarak bir harita (ve veritabanı) oluşturulacaktır.

2. Söz konusu projelerin temelini oluşturan toplumsal değişim teorilerinin belirlenmesi (projeyi düzenleyen kişilerin anlaşmazlığın temel nedenleri hakkındaki görüşleri, projelerinin anlaşmazlığın hangi yönlerini neden ele aldığı, gerçekleştirdikleri belirli faaliyetler, bu faaliyetlerin anlaşmazlık konusu ile nasıl ilişkilendirildiği vb.).

3. Transfer stratejilerinin belirlenmesi ve politika düzeyinde değerlendirme yapılması: Analizin bu aşamasında proje uygulayan kişilerin projenin ortaya çıkardığı kavrayış, sonuç ve fikirleri toplum ve siyasetin bütününü yönlendirmede ne şekilde kullandıkları, proje liderlerinin siyaset çevrelerine erişimi olup olmadığı veya daha temel olarak projelerin herhangi bir siyasi sonuca ulaşmaya çalışıp çalışılmadığı belirlenmeye çalışılacaktır.

4. Türkiye-Ermenistan ile ilgili projeler tasarlamayı ve uygulamayı hedefleyen sivil toplum kuruluşları ve bireyler için bir rehber hazırlanması.  Bu rehber Türkiye-Ermenistan konusunda proje uygulamış olan kişilerden alınan geri bildirim ve ayrıca dünya çapında benzer kimlik temelli siyasi uzlaşmazlıklara yönelik olarak uygulanmış benzer projelerden edinilen dersleri bir araya getirecektir.

5. Katılımcı bir değerlendirme süreci ile sürdürülebilir sınır ötesi ortaklıklar kurma ve geliştirme potansiyeli olan sınır bölgelerinde kapasite inşası için öneri ve stratejiler geliştirilmesi.

TEPAV, projenin aşağıdaki faaliyetlerini gerçekleştirmektedir:

1.  Türkiye-Ermenistan kapasite inşa projelerinin envanterinin hazırlanması,

2.  Seçilmiş Türk ve Ermeni proje uygulayıcıları ile birlikte "İnteraktif Geri Bildirim Çalıştayı" düzenlenmesi,

3.  "Sınır Bölgelerinde Sınır Ötesi Ortaklık Kapasitesinin Geliştirilmesine Yönelik Öneriler"in oluşturulması,

4.  "Güven İnşası ve Uzlaşı Girişimleri Rehberi"nin hazırlanması,

5.  Yeni projelerin teşvik edilmesi ve gerçekleştirilmesi amacıyla, hazırlanan Rehber'in tanıtılması ve proje uygulayıcıları ile paylaşılması.