logo tobb logo tobbetu

TEPAV/SAK: "Kentlere Göç Önlenemez, Hazmetme Politikaları Gerek" İç Göçün Kentlere Etkilerine Yönelik Çözüm Önerileri Konferansı Ankara’da yapıldı
12/11/2009 - Okunma sayısı: 2591 ANKARA – TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak kentleşmenin önü alınamaz bir süreç olduğunu, bu nedenle göçü önlemek için değil, kentlerin göçü emecek-hazmetme kapasitelerini artıracak politikalar üretmek için çalışmalar yapılması gerektiğini açıkladı.

İç Göçün Kentlere Etkilerine Yönelik Çözüm Önerileri Konferansı 11 Kasım 2009 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Erzurum illerinde uygulanan Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP) çerçevesinde yapılan konferansa TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak konuşmacı ve oturum başkanı olarak katıldı.

“İç Göçün Sosyal Ekonomik ve Mekansal Yansıları” oturumunu yöneten Prof. Sak açılış konuşmasında kentleşme ve göç arasındaki ilişkiye değindi. Sak kentleşmenin önü alınamaz bir süreç olduğunu bu nedenle göçü önlemek için değil, kentlerin göçü emecek-hazmetme kapasitelerini artıracak politikalar üretmek için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Göçün temel itici gücünün ekonomik olmasına rağmen, 1990-2000 tarihleri arsında Diyarbakır, Urfa ve Antep’te gerçekleşen göçün temel 2 farklılığı olduğunun altını çizdi: GAP projesi nedeniyle gerçekleşen kamulaştırmalar ve zorunlu göç.

Sak, göç ile işsizlik, yoksulluk, dışlanma, kentsel hizmetlere erişim arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, bu sorunların çözümü için teşvik politikalarının yeterli olmadığını, yatırım ortamının iyileştirilmesi-ortak kuralların işletilmesi ve işgücünün niteliğine ilişkin sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

EKOSEP sayesinde yerel malumat setimizin zenginleştiğini kaydeden Sak, projenin çok öğretici olduğunu belirtti.

Güven Sak konuşmasını “Bu projeyle kentte valilikler ile belediyeler birlikte çalışmak için adım atmışlardır, göç sorununa ve boyutlarına birlikte bakmışlardır, çözüme ilişkin stratejik planı birlikte oluşturmuşlardır. Bunlar çok önemli kazanımlardır” diyerek bitirdi.

Sak’ın ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy ve Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İ.Emre Işık göçün kentsel mekanlara etkisini belirleyen niteliklere ve koşullara ilişkin sunumlarını gerçekleştirdiler.

Konferans belediye temsilcileri ile merkezi yönetim birimlerinden Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının katılım sağladığı İç Göç Kaynaklı Sorunlara Çözüm Arayışında Merkezi ve Yerel Düzeylerde Rol ve Sorumluluklar bölümüyle sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler