logo tobb logo tobbetu

TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Eralp: "Ekonomide Yükselen Türkiye'nin Kadın İstihdamı Geriliyor" TEPAV'ın kayıtlı kadın istihdamının artırılması hedefiyle başladığı ''Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi''nin açılış toplantısında konuşan Nilgün Arısan Eralp, kadının aktif işgücüne katılım aracılığıyla katkıda bulunmadığı ekonomik gelişmenin kalkınma sayılamayacağını söyledi.
Haber resmi
27/10/2010 - Okunma sayısı: 3679

AMASYA - TEPAV'ın kadınların işgücüne katılımındaki engellerin azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlayan ''Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi''nin açılış toplantısı, 26 Ekim 2010 tarihinde Amasya'da gerçekleştirildi.

Projenin koordinatörlüğünü yürüten TEPAV Avrupa Birliği (AB) Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'nin ekonomik alanda yükselişini sürdürürken kadın istihdamında ise iyileşme kaydedemediğini belirtti. Dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olan Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının 1989-2008 döneminde yüzde 36.2  iken bu yıl yüzde 24'lere gerilediğine dikkat çeken Eralp, kadının aktif işgücüne katılım aracılığıyla katkıda bulunmadığı ekonomik gelişmenin kalkınma sayılamayacağını vurguladı. Eralp, bu kapsamda TEPAV olarak Türkiye'de kadın istihdamında geri kalan illere dönük çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Eşitlikte sonlarda, kadın CEO'da önde...

Kadınların istihdama katılımı önündeki engellerden birinin eğitim alamama noktasında yaşandığına dikkat çeken Eralp, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açıkladığı "Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği 2010" başlıklı raporundan bazı verileri paylaştı. Eralp, raporda Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği sıralamasında 134 ülke arasında 126'ncı olurken, ekonomik katılım ve fırsat eşitliği konusunda ise 134 ülke arasında 131'inci sırada bulunduğuna dikkat çekti. Yüksek eğitimli ve donanımlı kadınlar için ise aynı sorundan söz edilemeyeceğini belirten Eralp, "Zira aynı araştırmada, dünyada kadın CEO oranı yüzde 5 olurken, Türkiye'deki oran yüzde 12'ye yükseliyor. Bu durumun ekonomik ve toplumsal çeşitli nedenleri var'' dedi.

Türkiye'deki genel eğilimlere benzer biçimde Amasya'da da kadın işgücünün son derece düşük olduğuna işaret eden Eralp, ''Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi''yle bu resmin değişmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi. Eralp, bu çerçevede kadın işgücüne duyulan talep ile kadın işgücü arzının nitelikler noktasında birbiriyle buluşturulmaya çalışılacağını ve kadınlara çeşitli eğitimler verileceğini kaydetti. Eralp ayrıca, projeyi Amasya'nın ardından başka illere de yaymak istediklerini vurguladı.

Projeye bakış açısını anlatırken TEPAV hakkında da bilgi veren Eralp, TEPAV'ın üretilecek her bilginin ve buna dayalı olarak geliştirilecek her fikrin Türkiye'nin aydınlık geleceğine katkı sağlayacağı inancıyla bir grup işadamı, bürokrat ve akademisyen tarafından kurulduğunu söyledi. Eralp, TEPAV'ın toplumsal sorunlarla ilgilenen ve bunların çözümünde yürüttüğü çeşitli çalışmalarla "çorbada tuzu olmasını isteyen" bir vakıf olduğunun altını çizdi.

tepavsalon3.520px

Toplantıya Amasya'dan yetkililerin yanı sıra proje kapsamında eğitimleri sürmekte olan Amasyalı kadınlar da katıldı.

Kararlı ruhlara ihtiyacımız var

Toplantıda konuşan Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz ise gelişmiş ülkelerin kalkınmasının temelinde kadınların istihdama yüksek oranda katılımının bulunduğunu belirtirken, istihdamın "emek" olduğunu ve "insan onuruna yakışır yaşam" anlamına geldiğini söyledi. Daşöz, kadının toplumsal rolüne işaret ederken, bir erkek eğitildiğinde yalnızca bir kişi eğitilmiş olurken kadının eğitilmesi halinde bir ailenin "kurtarıldığını" belirtti. Amasya'nın başta turizmde olmak üzere istihdam konusundaki potansiyeline değinen Daşöz, İl'in Safranbolu, Beypazarı ve Edirne gibi turizm yönünden gelişmiş illerle yarışabileceğini belirtti. Bu noktada Amasya'daki tek eksikliğin girişimcilik olduğunu vurgulayan Daşöz, ''Amasya'da (ben bunu yapabilirim) diyen kararlı bir ruha ihtiyacımız'' dedi.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de kadınların yapabilecekleri işler konusunda valilik ve belediye olarak çalıştıklarını ve belediye olarak düzenledikleri kurslarda eğitim gören bine yakın kadına sertifika verdiklerini belirtti.

AB, 320 bin euro fon sağlıyor

Proje hakkında bilgi veren TEPAV Sosyal Politika Uzmanı Ülker Şener de 300 kadına "güçlenme eğitimleri" verileceğini, kadınlardan en az 200'ünün mesleki eğitim programlarına da katılımının sağlanacağını ve küçük çapta iş yapan 50 kadının ürün geliştirme, pazarlama ile satış eğitimleriyle girişimcilik kapasitelerinin artırılacağını bildirdi. Şener, mesleki eğitimlere katılan kadınların ilk yıl yüzde 50'sinin iş bulmasını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.  Şener, 1 yıl sürecek projenin AB fonlarından sağlanan 320 bin euro hibe ile yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Toplantının devamında söz alan ve proje kapsamında eğitimleri süren kadınlar ise kendilerini artık daha bilgili ve değerli hissettiklerini ifade ederek, kendi parasını kazanan kadınlar olmak istediklerini dile getirdi.

 

Yazdır

« Tüm Haberler