logo tobb logo tobbetu

Kadın İşgücünde Geride Kalan Amasya İçin 300 Yeni İstihdam Hedefi... Kadın işgücü konusunda son sıralarda yer alan Amasya'da istihdam artışı için TEPAV'ın yürüteceği AB destekli bir projeyle, 300 kadının kayıtlı istihdama katılımı ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Haber resmi
25/10/2010 - Okunma sayısı: 4211

ANKARA - TEPAV, Avrupa Birliği (AB) destekli bir projeyle kadınların işgücüne katılımında son sıralarda bulunan Amasya'da kayıtlı istihdamın artırılması hedefiyle çalışmalara başladı. TEPAV'ın yürüteceği, "Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı" çerçevesinde AB tarafından finanse edilmeye hak kazanan "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek (KADES) Projesi"nin açılış toplantısı 26 Ekim 2010 Salı günü Amasya'da gerçekleştirilecek.

Proje çerçevesinde Amasya'da verilecek eğitimlerle hem kadınların işgücüne katılım için kapasitelerinin artırılması, becerilerinin geliştirilmesi ve güçlenmeleri sağlanacak; hem de toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaları yoluyla çalışmaya bakışlarının olumlu yönde değişmesine katkı sağlanacak. Ayrıca kadınların mesleki eğitim kurslarıyla kadınların becerilerinin ve pazarlık etme güçlerinin artırılmasıyla sigortalı iş bulma olanakları geliştirilecek. Dolayısıyla proje, Amasya'daki kadınların sadece işgücüne katılımını değil istihdam edilebilirliğini, kayıtlılık-sigortalı olma bilincini ve girişimcilik kapasitesini artıracak. Projenin sonunda ulaşılmak istenen somut hedef ise; 300 kadının kayıtlı işgücüne katılmasına katkı sağlamak olarak belirlendi.

Hedef kitle: 250+50 kadın

TEPAV'ın uygulayıcı kuruluş olarak yer aldığı KADES Projesi'nin diğer ortakları Amasya Belediyesi, Amasya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu; iştirakçileri ise Amasya Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Şeyhsadi Tarımsal Kredi Kooperatifi olarak yer alıyor.

İŞKUR'un desteğiyle Temmuz ayında çalışmalarına başlanan proje, 12 ay içinde tamamlanacak. Projenin hedef kitlesi olarak Amasya'daki 250'si işsiz (çalışmayan ama çalışmak isteyen ya da aktif olarak iş arayan) ve 50'si de küçük çapta iş yapan (mahalle pazarında, küçük bir dükkanda, evde vb) toplam 300 kadın belirlendi. Projenin temel hedeflerinden biri bu kadınların en az 200'ünün mesleki eğitimden geçirilmesiyle, eğitimden geçenlerin de ilk yıl içinde yüzde 50'sinin iş bulması olacak. Hedefler arasında kadınlar için bir danışmanlık  sisteminin kurulması, kadın ürünlerinin tanıtımı, pazarlaması ve satışı amacıyla İl'de varolan Şeyhsadi Kooperatifi'nin güçlendirilmesi ile yine aynı amaçla bir e-pazar oluşturulması yer alıyor.

Proje hedeflerine nasıl ulaşılacak?

Proje'de kadın istihdamının öncelikli hedeflerinden "geleneksel rol modelleri dışına çıkarılarak kadınların teknoloji ve bilgi ağırlıklı sektörlerde istihdam edilmeleri" önceliği çerçevesinde hareket edilecek. Ancak bu hedefin bugünden yarına gerçekleşmesinin mümkün olmadığı düşüncesiyle, bu önceliğin yanı sıra talep edilen işgücü ile mevcut işgücünün becerilerinin uyumlaştırılmasına dönük çalışmalar da yapılacak. Bir yandan proje uygulanırken bir yandan da Amasya'da kadınlara halihazırda sunulan işler ve kadın çalıştırmaya hazır sektörler ile kadınların becerileri değerlendirilecek. Bunun için 4 hedef grup altında sektör çeşitlendirmesi yapılacak. Hedef gruplarına ilişkin çalışmalar şu şekilde sıralandı:

  • Eğitim düzeyi görece yüksek işsiz kadınların teknoloji gerektiren sektörlere ve/veya bilgi-sunum ağırlıklı hizmet-turizm sektörüne yönlendirilmesi ve buna uygun eğitim programı hazırlanması sağlanacak.
  • Eğitim düzeyi görece düşük ve bugüne kadar sadece bakım hizmetlerini yerine getirmiş, bu alanda deneyime sahip kadınlar temel bir eğitimin ardından bakım hizmetlerine yönlendirilecek.
  • Kadın kooperatifinde ya da pazarda küçük çapta iş yapan kadınların kapasitelerinin ürün, pazarlama, satış, iletişim ağı kurma vb eğitimler yoluyla artırılmasına ve Şeyh Sadi Kooperatifi'nin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine çalışılacak.
  • Amasya'da gerçekleştirilecek sektörel inceleme sonucunda yatırım yapılabilecek, kadınların işletebileceği sektörlerin belirlenip fizibilite çalışmalarının yapılması ve iş kurmak isteyen kadınların bu alanlarda ortaklık ya da kooperatif kurma yoluyla birlikte çalışmaları-iş yapmaları hedeflenecek.

amasya bilgilendirme toplantisi

Projeye ilişkin Eylül ayında Amasya'da yapılan bilgilendirme toplantısına kadınların ilgisi yoğundu. 356 kadının katıldığı toplantı, kadınların beklentilerini ve kaygılarını aktarması nedeniyle son derece verimli geçti.

 

Amasya, kadın işgücünde gerilerde

Amasya, AB'nin bölgesel kalkınma sınıflandırması kapsamında içinde bulunduğu TR83 NUTS II bölgesinde işgücünde yer almayan kadınların oranıyla (lise altı eğitim görmüş) 3. sırada yer alıyor.

Amasya'nın da özelliklerini taşıdığı Türkiye genelindeki işgücü piyasası  tablosunun ise temel özelliklerden biri kadının işgücüne katılımının ve istihdam edilebilirliğinin düşük, kadın işsizliğinin ve kayıt dışı çalışmanın ise yüksek olması. Türkiye'de kadınların işgücü katılımı yüzde 24 iken, kadın işsizliği yüzde 18 civarında. Kadının işgücüne katılımının düşük olmasının gerisinde de toplumun kadın istihdamına olumsuz bakışı, kadınlar tarafından da benimsenen toplumsal cinsiyet rolleri ve bu rollere bağlı olarak kadınların eğitimden-özellikle teknik eğitimden- yeterince yararlanamaması ile ekonominin yeterince iş yaratamaması gibi etkenler bulunuyor.

 

Daha fazla bilgi için lütfen proje web sitesini ziyaret ediniz.

Proje hakkında Avusturya'dan Die Standard Gazetesi'nde çıkan haber için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Program

Yazdır

« Tüm Haberler