logo tobb logo tobbetu

Başkent’in Genç Girişimci Ruhu Harekete Geçirilecek TEPAV'ın TOBB-ETÜ ile "Ankara'da Genç Girişimciliği Destekleme Stratejisi" oluşturulması amacıyla yürüttüğü proje kapsamında ilgili kurumlarla Arama Konferansı yapıldı.
Haber resmi
17/03/2011 - Okunma sayısı: 3006

KIZILCAHAMAM - TEPAV, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi'yle birlikte Ankara'nın genç girişimci potansiyelinin harekete geçirilmesi için uygulanacak politikaları, sektörel öncelikleri ve destek türlerini saptamak için çalışıyor. "Ankara'da Genç Girişimciliği Destekleme Stratejisi"nin oluşturulmasına yönelik olarak Ankara Genç Girişimciler Kurulu işbirliği ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın finansal desteğiyle yürütülen proje kapsamında iki günlük bir Arama Konferansı gerçekleştirildi.

Kızılcahamam'da 12-13 Mart 2011 tarihleri arasında düzenlenen konferansa aralarında Ankara Kalkınma Ajansı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TOBB, TÜBİTAK, KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş, Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)'nın bulunduğu çok sayıda kurumdan temsilciler, yerel yönetimler ve genç girişimciler katıldı.

Konferansta girişimcilik kültürü ve eğitimi, girişimciliğin finansmanı, teknopark ve benzeri yapıların girişimcilik açısından rolü, girişimciliğin sunduğu fırsatlar, Ankara'daki mevcut durum ve Başkent'te girişimcilik açısından öncelikli sektörler gibi konular ele alındı. Tartışmalarda "iş meleği" ve risk sermayesi gibi kamu ile bankacılık kesimi dışından girişimcilere sağlanan finansman kaynaklarının yetersizliği üzerinde durulurken, bu çerçevede dünyadaki risk ve iş melekleri sermayelerinin Türkiye'ye getirilmesi konusunda çalışmaların yapılması ve Ankara'da yerel bir iş meleği ağının oluşturulması öncelikli konular olarak belirlendi. Ayrıca finans kurumlarının Ankara'dan İstanbul'a taşınmasıyla oluşacak boşluğun Başkent'teki üniversitelerin pek çoğunu barındıran Eskişehir yolu hattının "Bilişim Vadisi"ne dönüştürülmesiyle doldurulabileceği önerisi genel kabul gördü.

Sayan, tüketici güveni için model önerdi

TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan da piyasaya yeni giren genç girişimciler için önem taşıyan tüketici güveninin kazanılması konusunda önerilerde bulundu. Sayan, bu noktada ABD'de örnekleri bulunan "İyi İş Derneği" (Better Business Bureau) modelinin Türkiye'de kurulup yaygınlaştırılabileceğine işaret etti. Sayan'ın verdiği bilgilere göre; söz konusu dernekler, kabul koşullarını karşılayarak üyeliğe kabul edilen firmaların ürünlerinin kalitesine ve iş ahlaklarına dair garanti sunuyor. Üye firmalar, dernek logosunu kullanarak ürünlerine müşteri güveninin, dolayısıyla da talebin artmasını sağlıyor. Dernek, üye firmaların ürünleriyle ilgili sorun yaşayan müşterilerin bu sorunlarını firmayla halledemediği durumlarda hızla devreye girerek arabulucu rolü oynuyor ve sorunun çözülmesini sağlıyor. Uzlaşmaz davranan firmalar ise üyeliklerinin dondurulması ya da iptali gibi yaptırımlarla karşılaşıyor.

Proje'nin yürütücüsü Nilüfer Kaya Kanlı ise Arama Konferansı ve TOBB ETÜ ile TEPAV'ın araştırmaları sonucunda tamamlanacak strateji raporunun Nisan ayında açıklanacağını belirtti. Ocak ayında başlayan proje kapsamında başta mevcut girişimcilik destekleri ve Ankara'nın girişimcilik açısından potansiyel sektörleri olmak üzere çeşitli konularda araştırmalar yapılıyor.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler