logo tobb logo tobbetu

TEPAV'da Pakistan Rekabet Kurumu Uzmanları İçin Eğitim Programı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, kriz zamanlarının eskinin ölmekte olduğu, yeninin doğamadığı durumu kapsadığını belirterek, bugün yeni bir küresel düzenin şafağının söktüğünü söyledi.
29/06/2009 - Okunma sayısı: 2003 ANKARA- TEPAV Özel Sektör ve Ekonomik Kalkınma Enstitüsü (IPSED) ile Rekabet Kurumu, Pakistan Rekabet Kurumu çalışanları için 29 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında bir kapasite arttırımı programı düzenledi.

Rekabet Kurumu uzmanları tarafından verilecek eğitim programının açılış toplantısında,TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Türkiye'nin yeni atanan İslamabad Büyükelçisi M. Babür Hızlan, Pakistan Delegasyonu Başkanı Meliha Bangaj ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak birer konuşma yaptılar.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, kriz zamanlarının eskinin ölmekte olduğu, yeninin doğamadığı durumu kapsadığını belirterek, bugün yeni bir küresel düzenin şafağının söktüğünü söyledi. Önemli olanın, krizlerin ardından ortaya çıkan yeni koşullara uyum sağlayabilmek olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu dönemleri iyi değerlendirerek, yeni oluşacak düzene hazır hale gelmek zorunda olunduğunu kaydetti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni küresel rekabet haritasının şekillenmesine odaklanılması gerektiğini vurgularken, Çin-Hindistan gibi büyüme merkezleri ile Avrupa-Batı arasındaki bağlantının kurulmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Bu kapsamda, kilit bir konumda yer alan Pakistan'ın öneminin artmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bunun farkında olan Çin gibi ülkeler, Pakistan'a daha fazla önem vermeye başlamışlardır bile. Türkiye'de bölgeyle ilgili farkındalığın artırılması son derece önemlidir. Bizim burada yapmaya çalıştığımız aynı zamanda bu kapsamda da değerlendirilebilir. Ülkemizde tüm bu gelişmeleri detaylıca değerlendirebilecek, bölgeye hak ettiği önemi vererek inceleyebilecek araştırmacı ihtiyacı vardır. Bölgesel güç olabilmek için bölgenin dinamiklerini iyi bilmek gerekmektedir. Bölgesinde olup bitenleri bilmeyen, bölge ekonomilerini incelemeyen bir ülke bölgesel güç olamaz. TOBB-ETÜ ve TEPAV büyesinde inşa etmeye çalıştığımız kapasite aynı zamanda bu manaya da gelmektedir."

TEPAV Direktörü Güven Sak ise konuşmasında bölgede hızlı bir ekonomik dönüşüm yaşandığına dikkat çekerek, "Her gün daha fazla sayıda Türk işadamı, bölgeye operasyonlarını genişletiyor; eskiden birbirinden alakasız, bağımsız olan piyasalar, yavaş da olsa, sorunlu da olsa birbirleriyle entegre olmaya başlıyorlar" dedi. TEPAV'da bu süreci izlemeye, kataloglamaya ve yeni projelerle desteklemeye çalıştıklarını ifade eden Sak, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliğindeki ülkeler nasıl birbirlerini ekonomik olarak entegre olmuşlarsa, Türkiye'nin bölgesindeki ülkelerin de birbiriyle benzer bir interaksiyonu yaşamalarını hayal ediyoruz. Bölgemizde barış ve istikrarın yolunun da buradan, tabi öncelikle ekonomik ilişkilerin de canlanmasına koşut olarak özel sektörün de gelişiminden geçtiğine inanıyoruz. Bu yönde çalışmaya çalışıyoruz."
Sak, önümüzdeki dönemde Pakistan ve Afganistan'a yönelik daha fazla faaliyet göstereceklerini sözlerine ekledi.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı da Rekabet Kurumu ve Pakistan Rekabet Kurumu arasındaki bu işbirliği sürecinin yeni alanlara ve projelere uzanmasını umduğunu kaydederek, Türk Rekabet Kurumu'nun 12 yıllık tecrübe ve deneyimi ile hem Batı hem de uluslararası ölçekte rekabete ilişkin konularda vizyon kazandığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni atanan İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan ise projenin Türk özel sektörünün ve üniversitelerinin bölgeye katkısının boyutlarını gösteren somut bir örnek olduğunu söyledi.

Pakistan Delegasyonu Başkanı Meliha Bangaj da Türk Rekabet Kurumu'nun küresel rekabet ağı içinde ve OECD ülkelerinde örnek teşkil eden bir kurum olduğunu belirterek, "Bu eğitim organizasyonu ve tecrübe alışverişi gelecekte daha da güçlenecek" dedi.

Etiketler: Güney Asya, Rekabet,

Yazdır

« Tüm Haberler