logo tobb logo tobbetu

"Türkiye 25" Ziyaretinin Ardından ABD Pazarı: "Eskisi Kadar Zor Değil"… TEPAV’ın yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’den hızlı büyüyen şirketler ABD’de temaslarda bulundu.
Haber resmi
28/07/2012 - Okunma sayısı: 2556

ANKARA – Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden temsilciler, 9-13 Temmuz 2012 tarihleri arasında ABD’ye ziyarette bulundu. Boston ve Washington’da çalıştay ve seminerlere katılarak temaslarda bulunan katılımcılar, “tüm girişimcilerin bulunmak isteyeceği fırsat ve fikirlerle dolu 5 gün” geçirdiklerini ve küresel vizyon kazanarak ABD pazarındaki engellerin aşılamayacak engeller olmadığını gördüklerini ifade etti.

TOBB, TEPAV, AllWorld Network ve "Yeni Başlangıç için Ortaklıklar (PNB)" isimli programın sekretaryasını yürütmekte olan Aspen Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ziyaretin ardından katılımcılara görüşlerini sorduk:

“Yararı sıralamalarda kendini gösterecek”

ABD gezisinin kendilerine “Türkiye'deki her girişimcinin katılmak isteyeceği bir ortam sunduğuna” işaret eden TABİM Yazılım CEO Temsilcisi Elçin Karatay, “Yalnızca konferanslar ve toplantılarla değil, her an sağladığı paylaşma ortamıyla program bize çok farklı, çok yararlı bir 5 gün yaşattı” dedi. Karatay şöyle devam etti:

“Büyüyen ve küreselleşen günümüz ekonomisinde, dünyanın birbirinden çok farklı iki ekonomik yapısını temsil eden Arabia500 ve ABD ile iş imkanlarımızı genişletmek, yatırım yapılacak yeni pazarlar tanımak ve Türkiye'ye yatırım yapmak isteyenlere kendi pazarımızı tanıtmak için daha yaralı bir etkinlik yapılabilir miydi, bilmiyorum. Bu 5 günün, kısa ve uzun vadeli yararları, katılan firmaların Türkiye'nin ileri gelen listelerindeki sıralamalarıyla zaten kendini gösterecektir… Programın Türkiye'nin geçen 3 senede en çok büyüyen 25 firmasının, gelecek senelerde daha da yüksek bir başarıyla listedeki yerlerini korumasının önünü açtığını düşünüyorum.”

“Yarışma ile iş bitti sanmıştım”

“Açıkçası kasım ayında İstanbul’da gerçeklesen yarışma ile çalışmanın noktalandığını düşünmüştüm” diyen Kayaş Kurubuz ve Ambalaj CEO’su Furkan Bayazıt ise, ABD programını şöyle anlattı:

“Programın ilk safhasında (Boston/AllWorld Harvard Zirvesi) bizler için girişimciliğin dünyadaki durumu, girişimcilik hakkındaki önyargılarımız, Suudi Arabistan’da yatırım imkanları, dünyanın ana sorunlarının girişimcilikle çözümlenmesi gibi konularda çok hızlı ama sonuç odaklı toplantılar yapıldı… Bu süreçte ülkelerin petrol zengini de imkan zengini de olsa girişimcileri tarafından geliştiğini ve dünyanın daha çok girişimciye ihtiyacı olduğunu bir kez daha anladık.

Ardından sadece Türkiye 25 ekibi olarak ziyarette bulunduğumuz Washington’da Amerika’daki yatırım olanakları, Amerikalı yatırımcıların Türkiye’deki yatırım stratejileri ile Türkiye’de gördükleri riskler ve Amerika’daki Türk ticaret örgütlerinin faaliyetleri gibi konularda fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca ABD Ekonomi Bakan Yardımcısı, ABD Meclisi, ABD’de bulunan sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek girişimciliğin politika yönünü de görmüş olduk.”

“Küresel vizyon kazandık”

ABD programının küresel girişimcilik vizyonu kazanma açısından önemini vurgulayan Karaoğlu Peyzaj’dan Nesrin Karaoğlu Otuzoğlu, Türkiye 25 projesinin de Türk girişimcilerin uluslararası arenada tanıtımının sağlanması ve girişimciliğin önünü açma yönünde adımların atılması açısından önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Karaoğlu, ziyarete ilişkin şunları kaydetti:

“Öncelikle Harvard’da (Boston) düzenlenen zirve hem diğer girişimcilerle network kurma açısından hem  programlanmış olan eğitimlere katılarak küresel girişimcilik vizyonu kazanma açısından oldukça faydalı oldu. Washington temaslarının ise yatırım, bilgiye ulaşma ve metotlar açısından önemli kazanımlar sağladığını düşünüyorum.”

“Fırsat ve fikirle dolu 5 gün geçirdik”

Çelik Kardeşler (Ada Kurutma)’den Turgay Çelik de “Fırsat ve fikirle dolu 5 gün geçirdik” sözleriyle özetlediği ziyarette gerçekleştirdiği temaslar üzerinde durdu:

“Aspen Enstitüsü’nde düzenlenen ve işadamları, ticaret odası yetkilileri ile ABD’deki fonların kullanılmasına aracılık eden finans kurumlarından yetkililerle yapılan temaslar kapsamında 3 projemiz üzerine ön görüşmeler yaptım. Hayvancılık alanındaki projemize ilişkin görüşmelerimiz halen devam etmekte. Ayrıca kredi ve yatırım fonlarıyla ilgili yetkili kişilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda şirketim ve benzer Türk firmalarının bu tür fonlardan nasıl yararlanacağıyla ilgili bilgi edinerek, bu tür fonların kendi şirketim ve benzer şirketler adına uygun bir fırsat olduğunun kanaatine vardım. Tüm bu görüşmelerde faydalı sonuçlar çıkacağını ümit etmekteyim…”

“Arada aşılamayacak engeller yok”

Piworks TR Bilişim Hizmetleri’nden Başar Akpınar ise ziyarete ilişkin görüşlerini şöyle özetledi:

“ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri ticari alanda geliştirmenin her iki ülke için de çok önemli olduğuna inanıyorum. İki ülkede de girişimcilik destekleniyor ve benzer değerlere sahibiz. Türkiye 25 organizasyonunun ve ABD ziyaretinin bu aşamada atılmış doğru bir adım olduğunu, devlet ve özel sektörden katılımcılarla hep beraber gözlemledik. Bu tür organizasyonların ve ortak iş imkanlarının artmasını diliyoruz. Arada aşılamayacak uzak bir mesafenin veya herhangi bir engelin olduğunu düşünmüyorum. Bunu başaran birçok girişimcimizden sadece bir tanesiyiz ve ABD’de iş yapmaktan çok memnunuz. Diğer teknoloji firmalarının da bunu deneyip gerçekleştireceğine gönülden inanıyorum.”

“Dedem şu an durduğum noktayı hayal edemezdi”

Program kapsamında Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapan katılımcılardan SEM Plastik Ambalaj Genel Müdürü Yavuz Eroğlu’nun sözleri programa ilişkin düşüncelerini de yansıttı. Şirketinin küçük bir Anadolu köyünde çiftçilikle uğraşan dedesinin İstanbul’a göç etmesinin ardından hamallık yaparak okuttuğu oğlu tarafından bir atölye olarak kurulduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

“Neden size dedemden bahsettim? Çünkü şu anda çok mutluyum. Dedem şu an burada durduğum noktayı hayal bile edemezdi. Girişimciler olarak dünyayı çocuklarımızın hangi noktalara geleceğini hayal edemeyeceğimiz bir hale getirmeliyiz”.

Eroğlu, etkinliğin birçok ülkeden gelen girişimciler için bir kaynaşma imkanı oluştururken, birçok kıymetli isimden bilgi alma imkanı da sağladığına dikkat çekti. Eroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Özellikle programa katılan global şirketlerin tepe yöneticileri ve Amerikan hükümet yetkilileri ile de yeni yatırım fırsatlarını inceleme imkanı bulduk. Üçüncü ülkelere birlikte yatırım konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca Amerikan ‘politik makinesini’ ve yaklaşan seçimler ile Türkiye’ye etkilerini yakından takip etme imkanız oldu.

Orada tanıştığım insanların hepsi gerçek girişimci, sıfırdan bu noktalara gelmeyi başarmış insanlar. Bu yüzden geleceğe umutla bakıyorum.”

 

Türkiye 25 ABD Programı hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Medyada

HABERTURK

Yazdır

« Tüm Haberler