logo tobb logo tobbetu

2019’UN EN’LERİ TEPAV’da en çok ilgi gören on çalışma belirlendi.
Haber resmi
06/01/2020 - Okunma sayısı: 4439

 

2019 yılı içerisinde TEPAV’da en çok ilgi gören on çalışmayı belirledik. 1 Ocak – 31 Aralık 2019 tarihleri aralığı baz alınarak hazırlanan bu rapora göre; TEPAV’ın en çok ilgi gören çalışmaları aşağıda sıralanmıştır.

 

10. Hükümet Sistemi Tartışmaları- 2: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Bir Yıllık Performansı

TEPAV Hukuk Çalışmaları Merkezi Direktörü Levent Gönenç tarafından hazırlanan politika notu, yürürlüğe girdiği günden itibaren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin performansı ve aksayan yönlerini anlatmak üzerine kaleme alındı. “Hükümet Sistemi Tartışmaları – 2 ” başlıklı politika notu listemizde 10. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

9. Yerel Yönetimler İçin Siyasi Partilerin Seçim Beyannameleri Neler Vaat Ediyor?

Tüm Türkiye’nin merakla beklediği 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin hemen öncesinde TEPAV Proje Koordinatörü Ayşegül Taşöz Düşündere ve TEPAV Politika Analisti Asmin Kavas Bilgiç tarafından hazırlanan “Yerel Yönetimler İçin Siyasi Partilerin Seçim Beyannameleri Neler Vaat Ediyor?” başlıklı değerlendirme notu yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu listelerinde yerel seçimlere girecek olan sekiz siyasi partinin yerel yönetimlere ilişkin stratejilerini ve vizyonlarını açıkladığı seçim beyannamelerinin incelenip değerlendirildiği not listede 9. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

8. Amerika’nın Demir-Çelik ve Alüminyum İthalatına Getirdiği Ek Gümrük Vergileri, Türkiye’yi Ne Kadar Etkiledi?

TEPAV Proje Koordinatörü Ayşegül Taşöz Düşündere ve TEPAV Araştırmacısı Merve Dündar tarafından kaleme alınan değerlendirme notunda; ABD’nin 8 Mart 2018'de ilk defa resmen gündeme getirdiği demir-çelik ve alüminyum ek gümrük vergileriyle ilgili zaman içerisinde gerçekleşen değişikliklere, bu değişikliklerin doğrudan ikili ticaret hacimleri üzerindeki etkilerine ve Demir-çelik ve alüminyum ürünlerinde Amerika’nın önde gelen ticaret partnerlerinden olan Türkiye ise bu düzenlemeden en fazla etkilenmesi beklenen ülkeler arasında yer aldığı için Türkiye’nin ticaret performansı ayrıca mercek altına alındı. 29 Mayıs 2019 tarihinde sitemizde yer alan bu değerlendirme notu listemizde 8. sırayı aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

7. Ekonominin Seyir Defteri: İkinci Kayıt

Kredi Akışını Yeniden Sağlayarak Büyüme Süreci Nasıl Başlatılabilir? Sorunlu Finansal Varlıkların Yeniden Yapılandırılması Programı Önerisi (Türk TARP’ı olmadan toparlanma olur mu?)

2019 yılında TEPAV Bültenleri arasında yer almaya başlayan “Ekonominin Seyir Defteri”, makro ve finansal istikrarı sağlarken dikkat edilmesi gereken hususlara, Türkiye’nin potansiyel büyüme oranını kalıcı bir biçimde yükseltecek yapılabilir bir yapısal reform gündemine odaklanarak hazırlandı. Güven Sak ve Burak Dalgın tarafından ikinci kayıt olarak kaleme alınan bu bülten listemizde 7. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

6. Borç Yönetiminin Kurumsal Yapısı: Nereye Gidiyoruz?

Kamu Borç Yönetimi Sistemi Uzmanı M. Coşkun Cangöz, TEPAV sitesinde yayınlanmak üzere “Borç Yönetiminin Kurumsal Yapısı: Nereye Gidiyoruz?” başlıklı değerlendirme notunu kaleme aldı. Değerlendirme notunda; 12 Eylül 2019 tarihinde yapılan düzenleme ile borçlanma fonksiyonlarının önemli bir kısmının Borçlanma Genel Müdürlüğü adı altında oluşturulan yeni bir genel müdürlüğe aktarılmasını ve yeni genel müdürlüğün İstanbul’da faaliyet gösterecek olması nedeniyle fiziksel bir parçalanmanın söz konusu olduğuna değindi. Bu değerlendirme notu listemizde 6. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

5. Türkiye'de Suriyeli Girişimciliği ve Mülteci İşletmeleri: Türkiye Tecrübesinden Nasıl Faydalanılabilir?

TEPAV, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yerel halkın mülteciler tarafından kurulan firmalara yönelik algısını teşhis etmenin yanı sıra Türkiye'deki Suriyeli girişimlerin büyüklüğünü ve performansını analiz etmek ve değerlendirmek için bir çalışma yürütmüştür.

Mülteci odaklı şirketlerin performansını karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlayan bu çalışma TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Danışmanı Sibel Güven önderliğinde, TEPAV Politika Analistleri Taylan Kurt, Murat Kenanoğlu, Omar Kadkoy ve TEPAV Araştırmacıları Cansu Doğanay, Aycan Kulaksız, Volkan Erdem ve TEPAV Proje Yöneticisi Yakup Peker katkılarıyla hazırlanmıştır.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

4. Döviz Rezervi Düzeyi Ne Denli Önemli?

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Danışmanı Fatih Özatay tarafından hazırlanan değerlendirme notu 23 Nisan 2019 tarihinde sitemizde yayınlandı. İngiltere’nin Avrupa Para Sistemi (ERM) macerasından yola çıkarak, Türkiye’deki döviz rezervine nasıl bakılması gerektiğinin anlatıldığı not listemizde 4. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

3. 1992-2018 Dönemi için Gece Işıklarıyla İl Bazında GSYH Tahmini: 2018’de 81 İlin Büyüme Performansı

TEPAV Proje Koordinatörü Ayşegül Taşöz Düşündere tarafından yapılan çalışmada; 1992-2018 dönemi için dünyadan uzaya yayılan gece ışıklarına ait verilerden faydalanılarak il bazında GSYH değerleri, zincirlenmiş hacim endeksi yöntemi ile uyumlu bir şekilde tahmin edildi. 22 Mart 2019 tarihinde TEPAV web sitesinde yayınlanan çalışma listede 3. sırada yer aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

2. Ekonominin Seyir Defteri: Maliye Politikasında Manevra Alanı Var mı?

“Ekonominin Seyir Defteri” serimizin ilk kaydı olan “Maliye Politikasında Manevra Alanı Var mı?” başlıklı bülten, TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ve TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Danışmanı Fatih Özatay tarafından hazırlandı. İlk kayıt olan bu çalışma listemizde 2. sırayı aldı.

Haberi okumak için tıklayınız.

 

1. Yükseköğretimde Kontenjan Balonu

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Erkut tarafından 12 Aralık 2018'de YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın katılımıyla düzenlenen TOBB Türkiye Yükseköğretim Sektör Meclisi’nde sunum gerçekleşti.TEPAV sitesinde yayınlanmak üzere Erhan Erkut tarafından raporlaştırılan bu sunum, 19 Ocak 2019 tarihinde TEPAV web sitesinde yayınlandı.Erkut’un “Yükseköğretimde Kontenjan Balonu” başlıklı değerlendirme notu, 2019 yılının en çok okunan haberi olarak listede 1. sırada yer almaktadır.

Haberi okumak için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler