Arşiv

  • Mayıs 2024 (11)
  • Nisan 2024 (15)
  • Mart 2024 (19)
  • Şubat 2024 (19)
  • Ocak 2024 (18)
  • Aralık 2023 (17)
  • Kasım 2023 (14)
  • Ekim 2023 (15)
  • Eylül 2023 (12)
  • Ağustos 2023 (21)
  • Temmuz 2023 (18)
  • Haziran 2023 (13)

    Neresi sürpriz?

    Fatih Özatay, Dr.26 Mart 2011 - Okunma Sayısı: 1153

     

    Bu kadar apaçık gerçekler tartışma konusu yapılınca, kararla ilgili asıl tartışılacak kısımları tartışmaya zaman kalmıyor.

    Çok ilginç bir ülkede yaşadığımıza zerre kadar kuşkum yoktu; haksız olmadığımı son iki gün içinde bir kez daha anladım. Basılmamış kitap için getirilen yayın yasağının bir sonraki aşaması gerçekleşirse 'çok ilginç' yerine ne kullanmalı? Düşünsenize; 'zararlı' bir kitap yazma ihtimali olduğu düşünülenlerin ve onların konuştukları kişilerin kovuşturulması bir sonraki aşama ise nasıl tanımlarız o zaman ülkemizi?

    Neyse... İşime döneyim; ekonomide de az ilginçlik olmadığını yakından biliyoruz. Son örneği, Merkez Bankası'nın çarşamba günü açıkladığı kararların 'sürpriz' olarak nitelendirilmesiydi. Bu kararlar için her şey söylenebilirdi, ama hiç söylenmeyecek, ezici bir çoğunlukla söylenebildi ve 'kararların piyasaları nasıl da ters köşeye yatırdığı' falan gibi yorumlara şahit olundu. La havle...

    Daha önce söylendi

    Şu satırlar 28 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan 16 Aralık 2010 tarihli Para Politikası Kurulu Özeti'nin 17 numaralı paragrafından alınma: "Alınan kararların fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki etkileri yakından izlenecek, gerektiğinde ilave tedbirler devreye sokulacaktır." Bu çok mu eski? Peki, daha yeni bir örnek vereyim.

    Bu satırlar ise 22 Şubat 2011 tarihinde yayımlanan 13 Şubat 2011 tarihli Para Politikası Kurulu Özeti'nin, yani 'sürpriz' olarak tanımlanan kararların alındığı son toplantıdan bir önceki toplantı özetinin 13 numaralı paragrafından alınma: "Bu değerlendirmeler sonucunda kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izlenmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirlerin alınmasının uygun olacağını belirtmiştir." Alıntıdaki son satırlar orijinal metinde kalın harflerle yazılmamış, ben bu hale getirdim.

    Söylenenler çok açık

    Çok açık değil mi MB'nin söyledikleri? "Gerekirse ilave tedbirler alırım" diyor. Peki, ilave tedbirleri mi belirtmemiş; bu nedenle mi son kararlar sürpriz olarak değerlendiriliyor? Hayır, paragraf gayet açık: Politika bileşimini anlatıyor; içinde yüksek zorunlu karşılık oranları da var. Sonra da 'aynı doğrultuda ilave tedbirler alırım' diyor.

    Bunun neresi sürpriz? Bu kadar apaçık gerçekler tartışma konusu yapılınca, kararla ilgili asıl tartışılacak kısımları tartışmaya zaman kalmıyor.


    Bu köşe yazısı 26.03.2011 tarihinde Radikal Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

    Etiketler:
    Yazdır